Onderzoek naar blunder van 70 miljoen bij verbouwing Wilhelminakanaal

1 december 2016 om 10:53
nl
Er komt een onderzoek naar de blunder bij de verbreding van het Wilhelminakanaal. De verbreding en verdieping kost 70 miljoen euro extra, om te voorkomen dat woningen in de wijk Reeshof verzakken.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg gaan nu onderzoeken waar het precies fout ging.
Dubbel zo duurHet project viel twee keer zo duur uit als de begrote 70 miljoen euro. Eigenlijk zou de sluis bij het Tilburgse stadsdeel Reeshof worden afgebroken bij de verbreding van het kanaal. Maar het bleek dat het waterpeil daardoor een paar meter zou dalen. En daar zouden de huizen in de wijk dan weer door verzakken.
Daarom moet er een nieuwe sluis komen en die kost nog eens 70 miljoen.
Grotere schepenHet kanaal moet breder, zodat er grotere containerschepen naar Tilburg kunnen. De kosten van de verbreding van het kanaal worden gedragen door de gemeente Tilburg, de provincie en Rijkswaterstaat. Zij moeten ook samen de extra kosten opbrengen. Het is zeker dat de verbreding niet eind 2016 klaar is zoals de bedoeling was. Dat wordt pas de tweede helft van 2017.
De kans bestaat ook dat er een ander plan komt voor de herbouw van Sluis II en de verbreding van het kanaal. Er worden nu op verzoek van het Rijk twee alternatieven onderzocht. In februari neemt de minister hierover een besluit.
Het onderzoek moet voor de zomer van 2017 zijn afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!