'Koeien dumpen? Niet als boeren voldoende plaats voor mest hebben'

1 december 2016 om 07:12
nl
Boeren die hun mest kwijt kunnen op eigen grond, hoeven niet te bloeden voor het Nederlandse mestoverschot. De ChristenUnie en D66 vinden met onder meer PvdA en CDA in de Kamer een meerderheid voor dit plan.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Donderdagavond is er een debat in de Kamer over de mestregeling.
Meer mest = meer fosfaatToen het melkquotum in april 2015 werd afgeschaft, breidden Nederlandse boeren hun veestapel fors uit. Maar meer koeien betekent meer mest. En mest zorgt voor fosfaat.
Europa heeft Nederland een maximum aantal kilo's fosfaat opgelegd. Nederland dreigt daar overheen te gaan. In reactie daarop dreigt de Europese Commissie zich strenger op te stellen. Staatssecretaris Van Dam wil dat voorkomen. Daarom heeft hij alle boeren gevraagd koeien in te leveren. Het aantal wordt geraamd op 500.000.
ZIE OOK: Brabantse boeren overleven fosfaatquotum niet
Voldoende grondZijn verzoek raakt ook de biologische boeren en de zogeheten grondgebonden (melk)veehouders. Die laatste categorie heeft voldoende grond om de mest op uit te rijden.
Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vindt dat de bewindsman met het algemene verzoek 'de toekomst van veel gezinsbedrijven op het spel zet'. Haar D66-collega Fatma Koser Kaya vindt dat er een einde moet komen aan de onzekere situatie van de boeren.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.