Video

Stierf Corné door politiegeweld? Dochters willen gerechtigheid: 'Onze vader ging niet door het lint'

1 december 2016 om 14:26 • Aangepast 21 november 2020 om 05:36
nl
Het tragische overlijden van arrestant Corné Pieterse in 2007 krijgt mogelijk nog een staartje. Zijn dochters Anouck en Ronja (25 en 23 jaar) willen opheldering over de doodsoorzaak en eisen dat het Openbaar Ministerie het volledige dossier en sectierapport overdraagt. Volgens de zussen zijn er genoeg aanwijzingen dat hun vader als gevolg van politiegeweld om het leven is gekomen. "We willen dat onze vader gerechtigheid krijgt."
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het is donderdagavond, 23 augustus 2007. Corné zit op een stadsbankje op de Langendijk in Tilburg. Hij mompelt en begint hardop tegen zichzelf te praten. Een agente fietst voorbij en vindt dat Corné een verwarde indruk maakt. Ze vraagt om versterking omdat de man in haar ogen agressief gedrag vertoont en voor overlast zorgt.
De situatie loopt vreselijk uit de hand. Corné raakt verstrikt in een worsteling met vier politieagenten die hem proberen te overmeesteren. Ineens verliest de Tilburger het bewustzijn en stopt met ademhalen. Agenten gaan over tot reanimatie, waarop het slachtoffer met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht. Hulp mag niet meer baten: Corné overlijdt op 39-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen.
ZIE OOK: 'Wie twijfelt over doodsoorzaak familielid moet toegang tot onderzoeksdossier krijgen'
Hartfalen door amfetamineHet verhaal van de politie is glashelder: agenten wilden hem arresteren omdat hij voor overlast zorgde en agressief gedrag vertoonde. Corné reageerde boos en pleegde met geweld verzet tegen zijn arrestatie. Nadat hij werd overmeesterd, werd hij onwel en zakte hij in elkaar. Onderzoek van de Rijksrecherche wees later uit: Corné stierf aan hartfalen, veroorzaakt door amfetamine in zijn bloed.
Zijn dochters volgen alle gebeurtenissen via Omroep Brabant televisie. "Ik heb mijn vader gewoon dood zien gaan", vertelt Ronja. Ze is dan veertien jaar. "Je vindt het verschrikkelijk en gelooft wat er door de politie gezegd wordt. Dat veranderde echter toen Anouck en ik ouder werden. We kregen steeds meer dingen te horen. Langzamerhand kwamen we tot de conclusie dat er heel veel haken en ogen aan dit verhaal zitten. Ons is lang niet alles verteld."

Wachten op privacy instellingen...

'Agenten gingen door het lint'Volgens de zussen zijn er voldoende aanwijzingen dat hun vader door verstikking om het leven is gekomen. "Het heeft er alles van weg dat niet onze vader, maar de politieagenten volledig door het lint gingen", zegt Ronja. "Er is na zijn overlijden veel suggestieve en voorbarige informatie in de media gekomen. Er werden dingen door de politie geroepen zonder dat er zorgvuldig onderzoek is gedaan naar het handelen van de agenten. Dat geeft toch te denken..."
Volgens de politie was er een 'hoge mate van amfetamine' in het bloed van Corné aangetroffen. Dit zou zijn hartfalen veroorzaakt hebben. Volgens Ronja is er een simpele verklaring voor de gevonden sporen. Haar vader leed aan een extreme vorm van adhd en slikte daarvoor zware medicijnen. "Dan is het niet gek dat er zoiets in je bloed gevonden wordt. De vraag is alleen wat de politie bedoelt met 'hoge mate'. Daar hebben wij nooit antwoord op gekregen."
'Aanwijzingen dat het niet klopt'Mogelijk was Corné op de dag van zijn overlijden onder invloed van drugs, vertelde een politiewoordvoerder destijds. Onzin, zegt advocaat Peter Schouten, die de zusjes bijstaat. "Er zijn aanwijzingen dat het niet klopt. Cliënten willen dat een forensisch patholoog zelf kan constateren welke sporen in het bloed zijn aangetroffen."
"Wat is de ware doodsoorzaak? Die vraag moet worden beantwoord door een onafhankelijk deskundige." En, vult de advocaat aan: "Een getuige van de gebeurtenis betwist bovendien het verhaal van de politie dat Corné voor overlast zorgde en agressief was."

Wachten op privacy instellingen...

'Verbazingwekkend en verdacht'Het is voor Anouck en Ronja nog altijd niet mogelijk geweest om de verklaringen van de betrokken politieagenten zelf te controleren. Zij hebben tot op de dag van vandaag geen inzage in het dossier gehad. Dit werd de vader van Corné destijds ontzegd. "Dit is hoogst verbazingwekkend en ook verdacht", aldus Schouten.
Uit het sectierapport kwam naar voren dat Corné stierf door hartfalen. Zijn dochters willen dat onderzocht wordt waardoor dit hartfalen is veroorzaakt. "Is er een verband met het optreden van de politieagenten?", vraagt Anouck zich af. Haar raadsman vult aan: "Het feit dat zijn hart heel sterk vibreerde en niet meer tot rust te brengen was, duidt op een eerder zuurstoftekort."
'Wij hebben recht op het dossier'Schouten heeft vorig jaar namens Anouck en Ronja aangifte gedaan van politiegeweld en doodslag. Daarop reageerde het Openbaar Ministerie dat er geen nieuw onderzoek komt omdat er geen nieuwe informatie is aangedragen. Daarmee is de zaak voor de zusjes niet klaar. Ze willen het volledige sectierapport in handen krijgen, zodat een forensisch patholoog ernaar kan kijken.
Het Openbaar Ministerie wil echter de regie behouden wie het dossier mag inzien. Meegeven kan niet op grond van wettelijke bepalingen en privacyregels. Schouten is het daar niet mee eens. "Hoezo privacy? Het gaat om het sectierapport van hun eigen vader!" De officier van justitie heeft de zussen wel uitgenodigd voor een gesprek waarin zij een deel van het rapport kunnen inzien. Daar voelt Anouck in alle eerlijkheid weinig voor.
"Wij hebben gewoon recht op het volledige dossier", vindt ze. "Waarom doen ze zo mysterieus en afstandelijk? Het is allemaal al verschrikkelijk genoeg. Wij hebben onze vader verloren."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.