Zo groeide de Efteling: van sprookjesbos tot vakantiepark

2 december 2016 om 07:47
nl
En weer groeit de Efteling een stuk groter. Buiten de grenzen van het attractiepark, ontstaat een nieuw vakantiepark met duizend bedden, in natuurgebied Loonsche Land. We mochten donderdag even kijken. Het is nog een bouwput, maar je krijgt al een aardige indruk van hoe het gaat worden.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

De huisjes in aanbouw hebben namen als Duinzicht en Heidezicht. Ze worden gedeeltelijk ondergronds. Of ze staan juist op palen boven het water. Maar dan heet het, u raadt het juist: Waterzicht.
[instagram:https://instagram.com/p/BNeuyK6BjCf]
Niet netjes"Van de binnenkant is het systeembouw." Ontwerpcoordinator Peter Koppelmans spreekt het uit of hij iets heel vies zegt. Uniformiteit is niet de manier van werken voor de Efteling. Hij wijst naar het stucwerk. "Da's allemaal niet zo netjes glad. Het heeft leven, er zit een verhaal in. Als de mensen van buitenaf weg zijn, staat hier iets dat erop lijkt. Maar dan is het nog steeds niet goed genoeg. Dan komen onze eigen decorateurs met speciale technieken. En die gaan het dan helemaal Efteling maken."
KritiekNiet alle uitbreidingsplannen van de Efteling worden met gejuich ontvangen. Op dit moment komen ieder jaar 4,4 miljoen bezoekers naar het attractiepark. Dat moeten er, met de nieuwe attractie Symbolica en het vakantiepark, vijf miljoen worden.
Om het park bereikbaar te houden, denkt de Efteling aan een nieuwe toegangsweg. Maar die loopt dwars door natuurgebied Loonsche Land. En dat is niet aanvaardbaar voor Natuurmonumenten. Volgens Natuurmonumenten moet er voldoende rust en ruimte blijven, "voor behoud en versterking van de diversiteit aan planten en dieren".
NatuurparkMaar het project Loonsche Land wordt in goed overleg met natuurorganisaties gebouwd. Bijvoorbeeld Boomzicht: zes huisjes op palen. In het bos, tussen de bomen. Geen boom wordt ervoor gekapt. Koppelmans: "De Efteling is eigenlijk natuurpark De Efteling. Dus voor ons is natuur een heel belangrijk onderdeel. Ik denk dat dat altijd boven blijft drijven in de plannen die wij maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.