Technisch directeur Smulders steunt NAC-trainer Dijkhuizen in crisis: 'Er komt een ommekeer'

1 december 2016 om 15:03
nl
NAC-trainer Marinus Dijkhuizen kan voorlopig rekenen op de steun van technisch directeur Hans Smulders. De coach van de Bredase club ligt onder vuur bij de achterban omdat de prestaties achterblijven. NAC staat na zestien duels op een teleurstellende elfde plaats in de Jupiler League. "Wij gaan na de winterstop met hem evalueren, maar de coach zit hier tot 30-6-2017", zegt Smulders.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Het volk bij NAC mort, mort flink. Hun club staat op een beschamende elfde plek in de Jupiler League en daar balen ze flink van in Breda. Vooral trainer Marinus Dijkhuizen moet het ontgelden en zijn vertrek wordt door een deel van de aanhang dan ook geëist. Maar NAC zegt daar niet aan toe te willen geven.
'Marinus zit hier tot 30-06-2017'"Het zou heel raar zijn als we niet achter de trainer zouden staan", zegt technisch directeur Hans Smulders, die aan het begin van het seizoen een hele nieuwe selectie samenstelde. "Want dan zou hij geen trainer meer zijn. De trainer die hier leiding geeft, daar is vertrouwen in. Na de winterstop gaan we met hem rond de tafel zitten en dan gaan we kijken met welke dingen we nog kunnen schakelen en hoe we Marinus kunnen helpen om NAC beter te maken."
"Marinus heeft een contract tot het einde van het seizoen en dat gaan we samen uitgebreid evalueren, maar de coach zit hier tot 30-6-2017."
EmotieMaar Smulders weet dat niets in de voetballerij zeker is en wellicht ook dat de druk enorm kan oplopen in Breda. Spelen in de top 5 is de doelstelling."Uiteindelijk wordt een coach afgerekend op resultaat", zegt hij dan ook. "Maar het is te makkelijk om de coach eindverantwoordelijk te maken voor alle dingen die fout gaan. Daar zitten heel veel andere mensen achter. Ik begrijp het standpunt van mensen, maar dat gaat puur op emotie. Als we drie keer winnen, dan ziet de situatie er weer heel anders uit."
'Te vroeg voor de afrekening'Ook Smulders zelf wordt door sommigen verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende prestaties van NAC. Het zou de door de technisch directeur samengestelde selectie ontbreken aan kwaliteit.
"Ik begrijp dat mensen daar zo naar kijken", zegt Smulders hierover. "Ik kan alleen maar zeggen dat er spelers zijn die prima presteren en uiteindelijk zijn er ook spelers die tegenvallen. Dat heb je altijd in je groep, zeker als je 22 nieuwe spelers hebt. Pas op de lange termijn kan de afrekening gemaakt worden. Ik denk dat het nu nog te vroeg is om te kijken of alles klopt zoals we het volgens onze visie hebben weggezet. Ik heb alle vertrouwen in de samenstelling en in de coach en zijn technische staf."
NAC vraagt geduld en tijdVeel kritiek is er in ieder geval op de samenwerking met Manchester City. De spelers die (gratis) door de Engelse club in Breda worden gestald, maken vooralsnog geen indruk. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. "Ik begrijp dat als je op de tribune staat dat je meteen verwacht dat die spelers het verschil gaan maken. Maar je moet niet vergeten dat we die samenwerking pas zijn begonnen. Het gaat over meer dan alleen over spelers."
"Die spelers weten zelf heel goed dat ze nog niet hebben gebracht wat ze in potentie in zich hebben", vervolgt Hans Smulders. "Maar dat is inherent aan jonge spelers. Ik begrijp de teleurstelling heel goed, maar hierbij geldt hetzelfde als voor de rest van het team. We vragen hiervoor geduld en tijd. Ik begrijp dat het heel moeilijk is om op te brengen, maar het zit er in bij de spelers van Manchester."
'Geen sprint, maar een marathon'Het woord is gevallen, geduld. Smulders stelde een geheel nieuwe selectie samen en is bezig om een meerjarig plan uit te rollen. Het frustreert de technisch directeur soms een beetje dat hij het hele verhaal niet altijd kwijt kan. "Supporter zijn van NAC is op dit moment niet fijn. Maar ze hebben mij gevraagd om voor de lange termijn een visie neer te leggen. Ik ben er ook volledig van overtuigd dat het goed komt. Het is voor ons geen sprint, maar een marathon die in maart of april pas beslist wordt."  











App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.