Video

Hoogleraar Steinbuch pleit voor Eindhoven Engine: ‘Een snelkookpan voor innovatieve projecten’

8 maart 2018 om 15:16
nl
Lijstjes zijn er in alle soorten en maten. Zo staat volgens Bloomberg ons land op vijftiende plek van meest innovatieve landen in 2017. “Het valt me tegen dat België boven Nederland staat”, zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU/e, in het tv-programma Booming Brabant. Steinbuch pleit voor een zogeheten Eindhoven Engine, een soort snelkookpan, waar kenniswerkers, studenten, bedrijven en visionairs samen werken aan innovatieve projecten.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Nog een lijstje. In het onderzoek naar de Best Talent Cities staat Eindhoven op een negende plek. Op het gebied van het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent doet Eindhoven het dus goed. Steinbuch: “Ik denk zelfs dat we hoger kunnen komen.” 

Zorgen over toekomst

De hoogleraar weet dat er al verbanden zijn tussen studenten en bedrijven, maar dat onderzoeksresultaten niet of zelden ook op de markt komen. “Ik maak me zorgen over de toekomst. De technologie ontwikkelt zich onvoorstelbaar snel met onder meer data, ict, kunstmatige intelligentie en hightech machinebouw. Ik wil een versneller aanbrengen tussen de ideeën op de tekentafel en de echte markt: de Eindhoven Engine”, legt Steinbuch uit. 



Fysiek
Kern van de motor is het fysiek bij elkaar zetten van verschillende disciplines en die samen aan een innovatie te laten werken. “Over de grenzen van de eigen discipline heen kijken en handelen”, licht hij toe. Het idee doet denken aan de werkwijze van het Philips Natlabab waar Steinbuch ook werkte. 

Een van de inspiraties voor de Eindhoven Engine was de kenniswerkersregeling uit 2008. “Onze economie kelderde enorm. Om mensen niet in de WW te laten belanden, werd deze regeling bedacht. Met steun van de overheid kwamen mensen uit de industrie bij kennisinstellingen terecht.” Zo ook op het lab van de hoogleraar. “In mijn lab kwam zo’n vijftien medewerkers van DAF te werken. Die hebben samen met mijn onderzoekers de eerste hybridetrack ontwikkeld. Dat is waar ik naartoe wil met Eindhoven Energy.” 

Het is de bedoeling dat Eindhoven Engine nog dit jaar de eerste grote projecten gaat oppakken. 







App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.