Video

Super zeldzame neushoornkever zien? Ga naar de Herbertusbossen

1 december 2016 om 17:44
nl
Het is een van de zeldzaamste diertjes van Brabant. De kans is heel klein dat je een neushoornkever in de natuur zal treffen. Maar die kans wordt een stuk groter als er vrijdag meer dan honderd kuub houtsnippers naar de Herbertusbossen bij Heeze komt.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

De neushoornkever is een van de grootse insecten die je in Brabant zou kunnen vinden. Ze kunnen zo'n 4 centimeter groot worden. Maar omdat het beestje als kever slechts een paar weken leeft, is de kans dat je er eentje tegenkomt heel erg klein.
De neushoornkever is voor het grootste deel van zijn leven een larf. Drie tot vijf jaar kan het duren voordat ze van larf naar kever gaan. Dat doet ze het liefste in een grote berg dood hout, waar het door broei lekker warm is.  Alleen een berg dood hout die lang genoeg blijft liggen in het bos komt weinig voor.
Bijzondere ontdekkingEen tijd terug kreeg Hans van der Staak een bijzonder telefoontje. Hij werkt bij Den Ouden in Schijndel, een bedrijf dat onder andere van houtsnippers compost maakt. "Een klant belde op. Hij had nog een berg houtsnipppers die er al jaren liggen."
Hans ging kijken en deed een bijzondere ontdekking. "Ik zag al snel sporen van larven en herkende meteen dat het om neushoornkevers moest gaan." De enorme berg houtsnippers bleek bijzonder.
Meerde vrachtwagens"Wat doe je dan met zo'n berg?", vroeg Hans zich af. "Het zou jammer zijn om het te composteren." Hij belde het Brabants Landschap. Toen zij ontdekte dat het om de inheemse neushoornkever ging wilde ze de berg houtsnippers wel hebben.
Vrijdag brengen meerdere vrachtwagens de berg houtsnippers naar de Herbertusbossen in Heeze. En dan hopen ze dat uiteindelijk de neushoornkever een meer natuurlijk plekje gaat vinden. En wie weet, kom je er dan ooit eentje tegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.