Video

Prikje, twintig minuten wachten en je weet of je hiv hebt

1 december 2016 om 15:30 • Aangepast 21 november 2020 om 05:36
nl
1 december is het Wereldaidsdag. Om meer aandacht te vragen voor aids en hiv, het virus dat aids veroorzaakt, kunnen mensen komende week een gratis hiv-sneltest af laten nemen in het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg. "Door de test hier laagdrempelig aan te bieden, willen we er meer aandacht voor vragen en mensen laten zien dat iedereen deze ziekte kan krijgen", aldus internist Marjo van Kasteren.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Mensen moesten zich van te voren inschrijven voor de test. In totaal laten veertig mensen zich deze week testen. Voor veel van hen was het een grote stap om dit te doen. Van Kasteren: "Er heerst nog steeds een taboe rondom hiv en aids. Omdat mensen denken, ojé wat eng, is iemand besmettelijk voor me, kan ik zo'n werknemer wel aannemen of wordt die dan snel ziek, kan ik nog wel veilig seks hebben en nog meer van dit soort vragen. Daarom willen we in de brede zin aandacht vragen voor deze ziekte."

Wachten op privacy instellingen...

VingerprikjeVerslaggever Daisy Schalkens liet zich ook testen en dat was toch best wel spannend. "Ik weet dat er waarschijnlijk een negatieve uitslag komt maar toch is het spannend." De test zelf bestaat uit een vingerprikje. Het bloed wordt onderzocht in een speciale strip. De strip reageert op antistoffen in je bloed. Na twintig minuten weet je dan of je het hiv-virus bij je draagt.

Wachten op privacy instellingen...


De test van onze verslaggever had een negatieve uitkomst. Toch is dat geen reden tot groot feest. "De test zegt niks over wat jij gisteren of vorige week hebt gedaan", legt verpleegkundige Brigitte de Kruijf uit. "Het duurt namelijk drie maanden totdat er antistoffen in je lijf zijn aangemaakt." Daarom moeten mensen dus minimaal drie maanden wachten na vermoedelijke besmettig, voordat ze dit laten testen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.