Provincie geeft Philharmonie voorlopig twee miljoen subsidie voor 2017

1 december 2016 om 19:49
nl
De provincie Brabant wil de Philharmonie Zuidnederland voor 2017 twee miljoen euro subsidie geven. Voor de jaren daarna wil provinciebestuurder Henri Swinkels wel alvast geld opzij leggen maar het orkest krijgt dat geld pas als er een goed toekomstplan op tafel ligt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Philharmonie Zuidnederland is ontstaan bij een door het rijk om bezuinigingsreden afgedwongen fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symphonie Orkest.
[tweet:https://twitter.com/provbrabant/status/804372087754395648]
Geld van beide provinciesSinds die fusie subsidieren het rijk en de provincies Brabant en Limburg het nieuwe orkest. Voor Brabant ging het om twee miljoen euro per jaar tót 2017. Het was toen een opmerkelijke zet van de provincies om geld te steken in 'een rijksorkest'. In totaal is de begroting van het orkest ruim 11 miljoen euro per jaar.
De Philharmonie is tevreden met de beslissing van de provincie. Ook voor het rijk moet een toekomstplan worden geschreven dat, net als het plan voor de provincie, voor de zomer klaar moet zijn.
[tweet:https://twitter.com/philzuid/status/804362523445231617]
VestigingsplaatsIn het plan dat het orkest nu moet gaan schrijven, zal de vestigingsplaats een belangrijke rol spelen. Op dit moment zit het orkest in Maastricht én in Eindhoven. Gedeputeerde Henri Swinkels zegt niet dat het orkest voor één vestigingsplaats moet kiezen maar hij wil wel weten wat de financiële en de artistieke consequenties zijn van die twee vestigingsplaatsen.
Het rijk zit overigens met vergelijkbare vragen. Dat wil weten of de musici van het orkest door de gekozen opzet wel genoeg samen spelen om aan de vereiste kwaliteit te komen.
Groot bedragDe twee miljoen voor de Philharmonie is voor de provincie een groot bedrag. Andere culturele instellingen krijgen hoogstens drie-en-een-halve ton per jaar.
Daar komt bij dat de Philharmonie een grote organisatie is met meer dan honderd musici. Vier jaar geleden vonden zowel de provincie als het rijk dat het nieuwe orkest met ongeveer tachtig musici toe zou moeten kunnen.
Opera ZuidDe Philharmonie heeft toen ingezet op een grotere organisatie. Op die manier kan het orkest bijvoorbeeld Opera Zuid begeleiden en tegelijk nog andere concerten geven. Ook worden regelmatig groepen musici ingezet voor educatieve projecten.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=9YF4hMFfSig]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.