Flatbewoner Geldrop wil niet terug door mogelijk instortingsgevaar: 'Scheuren in de muur na knal'

2 december 2016 om 16:33
nl
Zeven appartementen op de Heuvel in Geldrop zijn vrijdag ontruimd vanwege mogelijk instortingsgevaar. Twee ijzeren funderingsbalken van het gebouw blijken te zijn doorgeroest. Bewoner Jeroen Zeegers (38) hoorde dinsdag opeens een enorme knal. "Daarna verschenen er scheuren in de muur. Ik ben me rot geschrokken."
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De deuren en ramen in het koopappartement van Jeroen kunnen inmiddels niet meer dicht omdat de muren scheef staan. De gemeente en een bouwexpert hebben geconstateerd dat twee van de metalen funderingsbalken in de onderdoorgang van het appartementencomplex zijn doorgeroest, drie andere zijn aangetast. Mogelijk zijn de balken ook verzakt. Het complex is gebouwd in 1977.
Bewoners geëvacueerdVrijdagochtend werd begonnen de aangetaste balken te verstevigen. Tijdens die werkzaamheden werd de situatie zoveel erger, dat besloten werd de bewoners van de appartementen te evacueren.
De aangetaste balken zijn verstevigd door er andere metalen balken tegenaan te bevestigen. Rond halfzes waren de werkzaamheden klaar. Een definitieve oplossing moet er nog komen. Volgens een gemeentewoordvoerder is dat de taak van de vereniging van huiseigenaren. Burgemeester Berry Link nam vrijdagmiddag poolshoogte bij het appartementencomplex.
'Ik vertrouw het niet'Hoewel de gemeente heeft aangekondigd dat de bewoners vrijdagavond weer terug kunnen naar hun huizen, keren Jeroen en sommige andere bewoners niet terug. De woningen recht boven de funderingspalen zijn ontzet. "Ik voel me absoluut niet veilig daar en vertrouw het niet", zegt Jeroen. "Ik ga vanavond naar vrienden, waar ik kan blijven slapen. Daarna zie ik wel verder."
De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden en zal later vrijdag een controle uitvoeren.
Winkels geopendOnder de appartementen zijn verschillende winkels gevestigd, waaronder een groentewinkel. Deze zaak was gewoon open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.