Help, een potloodventer! Wat kun je op zo'n moment het best doen?

3 december 2016 om 16:14
nl
Weglopen, uitlachen of een foto maken? Wat is de beste reactie voor vrouwen die worden lastiggevallen door een potloodventer? Enkele tips.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

In Eindhoven is een potloodventer actief. Sinds oktober is er al vijftien keer aangifte gedaan bij de politie. Eén slachtoffer dat de man zich zag bevredigen, was blij dat ze haar herdershond bij zich had.
Iedereen reageert verschillend, leert de ervaring. Maar wat te doen als een man tegenover je staat met zijn broek op z'n knieën en zijn geval in zijn handen?
Kern van alle adviezen is: reageer op een manier die de zelfbevrediger niet verwacht. Hij kickt erop als je schrikt. Lust plus angst (bij jou); dat windt hem nog meer op.
ZIE OOK: Potloodventer jaagt vrouwen stuipen op het lijf
Laat je niet intimideren, is de tip van mensen die lessen zelfverdediging geven:- ga stoer, breed staan- maak indruk met je stem: spreek laag en duidelijk- laat niet merken dat je schrikt, dat geeft hem juist een kick
Als je je zeker voelt, kun je een stap verder gaan. Zorg dat jij hem de stuipen op het lijf jaagt in plaats van omgekeerd.- lach hem uit- maak hem belachelijk: "Wat is 'ie klein, zeg!"- betrek omstanders erbij: "Moet je eens kijken wat deze pipo nu doet..."- schreeuw hard en loop "gewoon" door
Is 'ie kaal?En natuurlijk altijd aangifte doen. Bel zo snel mogelijk de politie met een signalement:- probeer in te schatten hoe lang de man is- kijk of hij bijzondere kenmerken heeft: kaal? moedervlekken? - neem zijn kleding in je op: merk, kleur- spreekt hij met een bijzonder accent?- geef de locatie zo precies mogelijk door: plaatsnaam, straatnaam, huisnummer- kun je zien hoe hij daar gekomen is: lopend, met de fiets, met de auto?- hoe laat gebeurde het?
Wees je ervan bewust dat de man iets strafbaar doet. Er is - in juridische termen - spraken van schennis van de eerbaarheid. Daar staat een straf op die varieert van een geldboete tot drie maanden cel.
Hij is onzekerWaarom doet een man zoiets?- hij is onzeker en hoopt een vrouw zo te imponeren- hij wil bewonderd worden (om zijn stijve)- hij is op seks uit, maar weet niet hoe hij dat subtiel moet aanpakken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.