Massaal afscheid van Marc de Bonte, doodsoorzaak blijft raadsel

3 december 2016 om 18:50
nl
Veel jonge mensen, twintigers. Sommigen dragen een witte bloem. Twee politieagentes houden toezicht op het verkeer. Verkeersregelaars wijzen iedereen een plekje. De aula is te klein voor de grote stroom familieleden, vrienden en bekenden. Vele honderden mensen nemen zaterdagmiddag afscheid van Marc de Bonte, de Belg die dood in Nederland is teruggevonden.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

De Bonte verdween zaterdag 5 november, alleen zijn auto werd teruggevonden in Best. Zoektochten en publiciteit leverden wekenlang niets op. Pas op 24 november werd hij dood gevonden in het Wilhelminakanaal bij Oirschot. De doodsoorzaak is nog steeds niet bekend gemaakt. Marc werd slechts 26 jaar.
'Verslagenheid''Na de onzekerheid nemen we met verslagenheid afscheid van Marc Junior De Bonte', luidt de tekst op de rouwkaart. Daarop staat ook een foto op van een lachende Marc. Ook vermeld wordt de titel die hij in 2014 won: wereldkampioen kickboksen.
Op het gedachtenisprentje dat iedereen na afloop kreeg, staat ook een foto van Marc: in colbert, serieus kijkend, met een fles water balancerend op zijn knie.
Veel belangstelling In het crematorium van Turnhout grote drukte, net als op internet. Daar stromen de condoleances nog steeds binnen. Media was gevraagd op afstand te blijven, uit respect voor de nabestaanden.
De rouwkaart en het prentje kreeg de buitenwereld wel te zien. Daarop ook prominent de naam van zijn vriendin Marly, uit Best, haar familie en de hond van Marc.  
Waar stierf hij aan? Bijna een maand na zijn vermissing, is nog altijd niet duidelijk waaraan Marc is overleden. Wat opvalt is dat de politie zwijgt. In het laatste persbericht op 27 november was het afwachten op 'de resultaten van het toxicologisch onderzoek'. Het is intussen onwaarschijnlijk dat de politie nog steeds in het duister tast. Als er nog te veel vragen waren, had de recherche het lichaam van de Belg niet vrijgegeven aan de familie.
Hoe het ook is, de politie zal ook in dit geval goed nadenken over wat precies naar buiten wordt gebracht. De recherche wil immers graag een tactische voorsprong houden bij het oplossen van zaken. Of het nou een misdrijf was of iets anders.
OverlijdensdatumVoor media blijft het voorlopig speculeren over het hoe en waarom. Misschien bevatten de rouwbrief en het gedachtenisprentje al wel een aanwijzing. Als sterfdatum is 5 november vermeld. Daarmee lijkt het er op dat in ieder geval de familie er van uit gaat dat hij op de dag van zijn verdwijning meteen is overleden. Of ook dat de conclusie is van de politie horen we mogelijk gauw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.