Video

'Hartverwarmende' sjaals van Natasja helpen minderbedeelden tegen winterse kou

5 december 2016 om 08:52 • Aangepast 21 november 2020 om 05:30
nl
De afgelopen dagen trekken we onze sjaals, mutsen en handschoenen uit de kast om de winterse kou te trotseren. Voor veel mensen vanzelfsprekend, maar Natasja van Alphen (46) uit Tilburg moest denken aan de mensen die zich dat niet zo gemakkelijk kunnen veroorloven. En dus startte ze een spontane actie die binnen een paar uur groter werd dan ze voor mogelijk hield.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Van Alphen besloot om in Tilburg sjaals aan bomen en lantaarnpalen te hangen - voor wie ze nodig heeft. In het Wilhelminapark, onder viaducten en bij het station. “Het is een gift voor de daklozen en minderbedeelden die de barre winterkou moeten trotseren”, schreef Natasja in een Tilburgse Facebookgroep.
Oproep: hang sjaals op!De sjaals worden gelabeld met een briefje: ‘Ik ben niet kwijtgeraakt, neem me gerust mee als je het koud hebt, want ik hang hier om je warmte te geven’. In de Facebookgroep roept ze op om mee te helpen door sjaals te geven of ze zelf op te hangen in Tilburg.
“Op Facebook zag ik dat het in Amerika ook werd gedaan en dat sprak me wel aan. Je hoort zoveel negatief nieuws, ik wilde een keer iets positiefs”, legt Natasja uit. “Dus ik wilde graag een poging wagen om de medemens te helpen. Ik heb wat sjaals verzameld en die opgehangen. Overal waar ik de sjaals heb opgehangen worden ze heel snel meegenomen.”
'Iemand moet de eerste zijn'Haar sjaals zijn dus zeer welkom en de actie wordt gewaardeerd. Binnen enkele uren ontving ze bijna honderd reacties en meer dan vijfhonderd likes. “Dit had ik nooit verwacht”, zegt ze verrast. “Ik heb zoveel hartverwarmende reacties gekregen van mensen die iets willen doen. Blijkbaar moet iemand de eerste stap zetten, daarna willen mensen echt graag helpen.”
In de reacties onder het bericht bieden mensen al aan om wol te leveren, of een breiclub te starten. Een vrouw die aangeeft dat ze een warme sjaal goed kan gebruiken krijgt vrijwel onmiddellijk bericht van een ander, die aangeeft wel iets te kunnen missen. En Natasja wordt bedolven onder de aanbiedingen van hulp.
“Ik vond het vooral belangrijk om het zelf te doen en het aan mijn kinderen mee te geven dat je makkelijk iets kan doen voor een ander”, zegt ze. “Maar ik kan er niet al m’n tijd aan besteden, dus ik hoop dat mensen ook andere wijken in Tilburg kunnen bedienen. Ik ben echt blij verrast, wat een goedheid. Volgens mij is er een hoop warmte losgemaakt.”

Wachten op privacy instellingen...

De actie lijkt op die van vorig jaar. Toen kwam een groep breiers in het nieuws die door het hele land sjaals weg legt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.