Michael van Gerwen is 'nooit een serieuze kandidaat geweest' voor nominatie Sportman van het Jaar

5 december 2016 om 17:24
nl
Michael van Gerwen wint dit jaar bijna alles wat er te winnen valt, toch werd zondag duidelijk dat hij geen serieuze kandidaat is geweest voor een nominatie voor Sportman van het Jaar.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Jeroen Bijl, voorzitter van de vakjury, liet maandag tegenover de NOS weten dat Van Gerwen niet serieus in beeld is geweest voor een nominatie. "We hanteren aan de voorkant een criterium dat een sport die niet olympisch is - en dat is darts - minimaal 55 landen op een WK moet hebben. Daar horen voorronden ook bij. Darts zit behoorlijk onder dat criterium. Van Gerwen is dus nooit serieus in beeld geweest."
Tijdens de slotvergadering viel de naam van Van Gerwen wel. "Daarbij werd ook gezegd dat hij het belangrijkste toernooi, het WK, niet heeft gewonnen. We beseffen dat zijn prestaties impact hebben bij het publiek. Dit is ook wel een punt waar we in de toekomst mogelijk meer naar moeten kijken."
ZIE OOK: Ophef om ontbreken nominatie Sportman van het Jaar voor Michael van Gerwen en Jeffrey Herlings
Sven Kramer, Tom Dumoulin, Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman en Max Verstappen zijn de vijf sporters die kansmaken op de eretitel Sportman van het Jaar.
'Gebrek aan erkenning'De Nederlandse Darts Bond heeft Van Gerwen in november voorgedragen voor de verkiezing. Dat deed de bond vol vertrouwen. "Na het WK 2016 heeft Michael alle acht major toernooien gewonnen waaronder het Europees Kampioenschap en de Premier League, naast 17 andere aansprekende titels. Een absoluut record en in onze ogen unieke prestatie, in navolging op fantastische prestaties in 2015 en zijn wereldkampioenschap in 2014."
"Het niet nomineren van Michael voelt voor de NDB, hoe spijtig dit ook is, als gebrek aan erkenning en waardering van de dartssport en Michael van Gerwen als fantastisch sporter. Uiteraard wenst de NDB de fantastische sporters en coaches die wel genomineerd zijn ontzettend veel succes", zo laat de bond in een algemene reactie weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.