Minder kolen gestookt in Amercentrale Geertruidenberg - Omroep Brabant

Minder kolen gestookt in Amercentrale Geertruidenberg

5 december 2016 om 14:28
nl
De kolencentrale in Geertruidenberg, de Amercentrale, wordt volgend jaar voor de helft gestookt op biomassa. Eigenlijk had dat vorig jaar al het geval moeten zijn. Energiemaatschappij en uitbater RWE zegt dat dat langer op zich laat wachten, omdat de verwachte subsidie om het rendabel te maken later komt.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Bij de verbranding van biomassa, zoals GFT-afval, mest en hout, komt minder van het broeikasgas CO2 vrij dan bij gebruik van kolen.
SluitingHet kabinet liet eerder weten te overwegen kolencentrales, waaronder die in Geertruidenberg volledig te sluiten. Een ander deel van de Amercentrale werd vorig jaar al gesloten als milieumaatregel.
RWE gebruikt nu ook al houtresten in de Amercentrale, maar wil dat de centrale volgend jaar voor de helft op biomassa draait en in 2020 voor 80 procent. Voor het overige deel worden nog kolen bijgestookt.
SubsidieHet bedrijf sprak in 2014 de verwachting uit om in 2015 al voor de helft over te zijn op biomassa, maar volgens een woordvoerder is dat niet gelukt omdat de subsidie op zich liet wachten.
Zowel RWE als het ministerie wil nu niet zeggen hoe hoog de verstrekte subsidie is. De totale subsidiepot voor de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) bestond uit 5 miljard euro. Van de vorige pot in het voorjaar, die toen 4 miljard euro bevatte, hengelde RWE in totaal 1,2 miljard euro binnen voor een periode van acht jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.