NOC*NSF geeft kanoër Maarten Hermans geen financiële steun: 'Voel me een speelbal'

5 december 2016 om 17:16 • Aangepast 21 november 2020 om 05:29
nl
Maarten Hermans krijgt geen financiële steun van sportkoepel NOC*NSF. De kanoër kreeg het nieuws maandagmiddag te horen. Hermans baalt, vooral van het feit dat hij bijna zes maanden heeft gewacht op duidelijkheid. "Ik ben eigenlijk aan het lijntje gehouden."
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Het slechte nieuws komt hard aan bij Hermans, die zijn droom van een olympische medaille over ziet gaan in 'een nachtmerrie'. "Aan de ene kant is de uitkomst een verrassing, omdat men de verwachting hoog heeft gehouden. Er is steeds een bepaalde hoop geweest, terwijl ik dat normaal gesproken niet heb bij de bond." Volgens de bond is, ondanks de duidelijke progressie in afgelopen olympiade, de afstand richting een top drie op Olympische Spelen nog groot.
"Het nieuws komt wel hard aan", vervolgt Hermans. "Ik keek vanochtend het filmpje van het EK, waar ik een landenplek voor de Olympische Spelen pakte. Dat is zes maanden geleden. Al die maanden heb ik gewacht, niet wetende of ik wel steun zou krijgen. Het ene moment dacht ik 60.000 euro te krijgen, dan weer niets en dan weer 60.000 euro. Ik ben een speelbal op het water geweest, terwijl ik het water zelf wil beheersen."

Wachten op privacy instellingen...

Verwachtingsmanagement"Ik ben aan het lijntje gehouden", herhaalt de kanoër een paar keer, het zorgt voor frustratie. Ze hebben gezegd dat ik een plan in mocht dienen en een grote kans maakte. Als ze nou gewoon hadden gezegd dat ik weinig kans had gehad, dan was het goed verwachtingsmanagement geweest."
Hermans heeft altijd de droom gehad om ridder te worden. "Als sporter is er die mogelijkheid, dan moet je goud winnen op de Olympische Spelen. Maar die droom is heel ver weg. Het is eerder een nachtmerrie." De afgelopen jaren draaide in aanloop naar Rio een programma door inkomsten via twee crowdfunding campagnes, hij sluit niet uit dat hij een nieuwe poging gaat ondernemen.
"Dan denk ik aan de metafoor 'ondernemen is topsport'. Ondernemers hebben geen NOC*NSF waar ze steun van kunnen krijgen. Daarom is het mooi dat je als sporter zonder steun, op eigen kracht, de top haalt. Misschien dat dat ik op basis daarvan nog iets ga doen, zodat ik een programma kan draaien voor de Olympische Spelen van 2020. Maar dan loop ik wel weer een jaar achter."
Steun voor talentvolle sportersHermans kijkt verder dan zijn eigen droom, hij weet dat er heel veel sporttalenten zijn die geen geld hebben en geen steun krijgen. "Via crowdfunding of fanbase marketing is er veel mogelijk. Veel sporters hebben de kennis niet. Ik wil mijn kennis zoveel mogelijk inzetten voor talentvolle sporters. Want er is niets ergers dan naast de boot te pissen."
"En dat is juist het geval bij kleine sporten. Daardoor bloeden ze dood. Er is geen geld, geen steun. Dan staan er geen jongeren te popelen om zo'n sport te doen", sluit de kanoër af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.