Pizzakoeriers doelwit van overvallers: 'Die hebben nog cash'

6 december 2016 om 13:16 • Aangepast 21 november 2020 om 05:28
nl
Overvallers in Breda hebben het de laatste tijd gemunt op pizzabezorgers en andere mensen die maaltijden bezorgen. Maandagavond werd op de Haagweg een bezorger van een Chinees restaurant overvallen en dat was de derde in tien dagen tijd die zijn geld moest afstaan aan een overvaller. Volgens de politie is het trend: “Alleen bij deze mensen is nog cash geld te vinden.”
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

“Vroeger waren het de banken”, vertelt Jeroen Steenmeijer van de politie. “Die werden daarom goed beveiligd, dus zag je dat de overvallers zich gingen richten op grote winkels. Maar daar wordt steeds meer gepind. Dus verschoof het naar benzinestations. Daar zitten ze nu achter glas. En nu zijn de overvallers uitgekomen bij maaltijdbezorgers.”
Hit and run Ook is er een groot verschil in de voorbereiding. “Zo’n bankoverval werd lang van tevoren voorbereid. Nu zijn het 'hit and run'-misdrijven. De overvallers rijden rond op hun scooter en beslissen pas op het moment zelf waar ze een overval plegen.”

Wachten op privacy instellingen...

Het aantal misdaden dat wordt gepleegd daalt al jaren. Alleen zie je een verschuiving in waar de overvallers toeslaan. “En het zijn natuurlijk de donkere dagen voor Kerst. Je ziet ieder jaar dat er in die weken meer overvallen worden gepleegd. Andere jaren hadden we dan een actieve campagne om mensen te waarschuwen. Maar dit jaar niet".”
Woningovervallen Net zoals bij de winkels en benzinepompen zie je ook bij maaltijdbezorgers langzaam het cashgeld verdwijnen. Er kan steeds meer worden gepind of je maakt van tevoren geld over. Grote vraag is dan natuurlijk waar de overvallers straks nog cashgeld kunnen vinden. “We zien een lichte toename van overvallen op woningen. De vraag is dus of ze straks jou en mij thuis gaan bezoeken”, aldus Steenmeijer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.