Waarom Michael van Gerwen nooit Sportman van het Jaar kan worden, en Max Verstappen wel

6 december 2016 om 15:10
nl
Dat Michael van Gerwen weer niet genomineerd is voor de Sportman van het Jaar-verkiezing deed veel stof opwaaien. Waarom waren zijn 25 toernooizeges in een seizoen niet genoeg voor een nominatie? Het antwoord is simpel: darten is geen topsport.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

“Wij hebben bij NOC*NSF de regel dat wij bij de nominaties voor de sportprijzen alleen kiezen uit de categorie topsport”, legt Geert Slot van NOC*NSF uit. “En darten is geen topsport.” Dat lijkt een hard antwoord, maar het ligt iets genuanceerder.
ZIE OOK: Ophef om ontbreken nominatie Sportman van het Jaar voor Michael van Gerwen en Jeffrey Herlings
NOC*NSF hanteert namelijk twee categorieën: topsport en internationale wedstrijdsport. Bij zomersporten moeten 55 landen meedoen aan WK’s om in de categorie topsport te vallen. Ook sporten die Olympisch zijn vallen automatisch in de categorie topsport. Darten heeft geen 55 landen op het WK, dus is het geen topsport. En dat maakt dat 'Van Gerwen geen serieuze kandidaat is', zei NOC*NSF eerder.
En Max Verstappen dan?Dan rijst bij sommigen misschien de vraag: hoe zit dan de nominatie van Max Verstappen? Aan de Formule 1 doen bij lange na geen 55 landen mee. “Dat klopt”, beaamt Slot. “Maar Formule 1 is een onderdeel van de autosport. Wereldwijd zijn daar zeker wel 55 landen in actief. Dus is het een topsport.”
Ook motorcrosser én wereldkampioen in de MX2-klasse, Jeffrey Herlings, valt met zijn sport in de categorie topsport. Was hij dan niet een betere genomineerde dan bijvoorbeeld schaatser Sven Kramer? “Bij de nominaties speelt mee dat de jury bepaalt wie er genomineerd wordt. Herlings zat dus in de juiste categorie, maar misschien sprak zijn verhaal de juryleden niet genoeg aan”, legt Geert Slot uit.
Wat de afwegingen van de jury rondom Herlings zijn geweest, dat blijft gissen. “Daar doet de jury geen uitspraken over”, zegt Slot. De winnaar van dit jaar wordt gekozen uit het rijtje: Sven Kramer, Tom Dumoulin, Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman en Max Verstappen.
PublieksprijsEén ding is in ieder geval zeker: de kans dat Van Gerwen ooit genomineerd wordt voor Sportman van het Jaar lijkt met de huidige regels vrijwel onmogelijk. “NOC*NSF heeft nu geen publieksprijs. Misschien is het een idee dat een andere organisatie zoiets gaat initiëren. Dan zou hij natuurlijk wel kans maken om zo’n grote Nederlandse prijs te winnen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.