Video

Uniek in Nederland: huwelijk dementerende vrouw ontbonden op verzoek van dochters

6 december 2016 om 17:53
nl
De rechtbank in Breda heeft het huwelijk van de 70-jarige Christina Soeters uit Roosendaal met een 55-jarige man met terugwerkende kracht nietig verklaard. Dit is nog nooit in Nederland voorgekomen. De dochters van de vrouw hadden hierop aangedrongen omdat hun moeder in 2015, toen het huwelijk werd gesloten, al dementerend zou zijn geweest.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Onderzoek heeft aangetoond dat de vrouw door haar ziekte niet in staat was om de gevolgen en betekenis van een huwelijk te overzien.
'Niet te goeder trouw'Ook was het zeer twijfelachtig of de bruid op dat moment in staat was haar wil te bepalen. De rechtbank draait het huwelijk bovendien terug, omdat de man tijdens het huwelijk niet te goeder trouw was.
“Hij had weinig vermogen. De moeder van mijn cliënten wel. Ze heeft een eigen woning, die zo goed als hypotheekvrij is”, zegt de advocaat van de dochters, Michelle Jongenelen.
'Op juiste moment toegeslagen'“Zoals de dochters het zien, heeft meneer op het juiste moment toegeslagen. Hij trouwde in november 2015 met haar. Op dat moment was ze al dusdanig in de war dat ze niet meer in staat was de betekenis van zo’n huwelijk te begrijpen.”
De man en vrouw leerden elkaar in 2011 kennen en gingen kort daarna samenwonen. Enkele jaren later, in 2015, werd vastgesteld dat bij de vrouw dement was. In de maanden daarna werd het contact met haar dochters volledig verbroken.
Plotseling getrouwdBovendien werden de dochters onterfd. De vrouw en haar partner bleken toen ook opeens getrouwd te zijn. Pas na dit huwelijk heeft de man zich ingezet voor hulpverlening aan zijn vrouw, aldus de rechter.
De bruidegom legt zich niet bij de uitspraak neer. Hij gaat in hoger beroep. “Dat had ik al verwacht, maar vind ik wel jammer. Het maakt de procedure alleen maar langer”, aldus de advocaat. De man zit nog in de woning van zijn vrouw. Zij woont in een verpleeghuis.
'Zeker niet de laatste stap'De man mag in het huis blijven tot de uitspraak onherroepelijk is geworden. Dit is pas het geval als het huwelijk ook in het hoger beroep, of eventuele cassatie, wordt ontbonden. “Deze uitspraak is een goede eerste stap, maar zeker niet de laatste”, zegt Jongenelen erover.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.