Verkrachter Nicole van den Hurk krijgt extra jaar tbs

7 december 2016 om 17:02 • Aangepast 21 november 2020 om 05:25
nl
De tbs van Jos de G. is met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Justitie wilde twee weken geleden al dat de tbs werd verlengd, zo bleek tijdens een zitting. Ook de tbs-kliniek meent dat het beter is om De G. in een tbs-kliniek te behandelen in plaats van opsluiten in de gevangenis.
LEES OOK: Justitie wil verlenging tbs van Jos de G.
Jos de G. werd twee weken geleden veroordeeld voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Van het doden van het vijftienjarige meisje werd hij vrijgesproken.
Het Openbaar Ministerie en De G. hebben hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling. Vanwege dit hoger beroep zit De G. nu niet in een tbs-kliniek, maar in voorarrest in een cel.

Wachten op privacy instellingen...

VerbitterdDe tbs staat los van de zaak Nicole van den Hurk. De G. heeft de maatregel gekregen voor een verkrachting waarvoor hij werd veroordeeld in 2001. Jos de G. zelf wil dat zijn tbs wordt opgeheven. "Ik heb geen vertrouwen meer in het systeem en ik ben uitbehandeld", zo zei hij eerder.
Door de zaak Nicole van den Hurk is de man "meer verbitterd geraakt en wantrouwt hij het justitiële systeem", ziet ook de rechtbank. "Zou de tbs worden beëindigd, dan staat de man zonder begeleiding op straat. En dat werkt recidiveverhogend, zeker op de lagere termijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.