Merwedebrug open voor vrachtauto's, maar werkzaamheden zijn nog niet klaar

7 december 2016 om 17:44
nl
Vrijdag 9 december mag om vijf uur 's ochtends de eerste vrachtwagen weer over de Merwedebrug rijden. Maar dat betekent niet dat het werk aan de verbinding in de A27 tussen Breda en Utrecht helemaal klaar is.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Weliswaar rijden dan weer - net als voor de afsluiting van de brug voor zwaar verkeer - 18.000 vrachtwagens per dag eroverheen. "Maar de gondeltjes blijven nog even hangen", zegt een woordvoerder. En extreem zwaar vrachtvervoer (boven de vijftig ton) wordt ook nog geweerd.
Inmiddels zijn 24 van de kritieke verbindingen met stalen platen versterkt. "Tenminste, daar gaan we vanuit", zegt de woordvoerder. "Garanderen kan ik dat niet honderd procent."
Eind 2016 klaarDeze dagen lopen controleurs alle werk na: voldoen de reparaties aan de kwaliteitseisen van Rijkswaterstaat? Daarnaast zijn medewerkers druk bezig met het aanbrengen van borden en met het plaatsen van informatiepanelen.
Na 9 december moeten ook nog eens 24 niet gevaarlijke verbindingen worden aangepakt. Ook die worden versterkt met stalen platen De bouten moeten nog worden aangedraaid, legt de woordvoerder uit. Het is de bedoeling dat de Merwedebrug eind van dit jaar definitief klaar is.
Na de openstelling van eind deze week gaat de brug nog minstens twee nachten vanwege de werkzaamheden dicht voor zwaar verkeer. Rijkswaterstaat houdt de mogelijkheid open dat er nog twee van die nachten bijkomen. En stelt gerust: "We houden bij het plannen van die data rekening met de kerstvakantie en met evenementen."
HaarscheurtjesDe 55 jaar oude Merwedebrug ging op 11 oktober dicht voor vrachtverkeer omdat de draagbalken haarscheurtjes vertoonden. Twee dagen later scherpte Rijkswaterstaat de maatregelen aan: bussen mochten vanaf 13 oktober ook niet meer erover rijden.
Eind oktober werden vijf steigerbouwers die aan de 780 meter lange brug werkten, ziek. Ze hadden een verdoofd gevoel in hun tong en hadden last van hun keel. Een oorzaak kon niet worden gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.