Bodycams voor Bredase pizzakoeriers moeten overvallers weren

8 december 2016 om 09:03
nl
Drie overvallen in anderhalve week tijd op hun koeriers en winkels. Domino's Pizza en New York Pizza in Breda zijn er helemaal klaar mee. De twee concurrenten slaan de handen ineen voor de veiligheid van hun bezorgers.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

Om overvallers af te schrikken krijgen de pizzakoeriers in de toekomst bodycams om.
Te vaak raak in BredaTwee pizzabezorgers beroofd en een overval op de winkel van New York Pizza in de Haagse Beemden. Het is de trieste opsomming van nog geen twee weken in Breda.
LEES OOK: Pizzakoeriers doelwit van overvallers: 'Die hebben nog cash'
Lisette Rath van New York Pizza stond vrijdagavond in haar winkel in de wijk Haagse Beemden toen er een man met een mes en bivakmuts binnenstormde en geld eiste. "Ik heb hem de inhoud van de kassa gegeven. Wat moet je anders. Drie tientjes nam hij mee. Echt bizar."
Nauwelijks buitDe bezorgers zijn zo mogelijk een nog gemakkelijker doelwit, als ze in hun eentje op een scooter door de stad rijden. "In Breda rijden dagelijks honderd tot tweehonderd bezorgers op scooters rond", zegt Gijs van de Wiel van Domino's Pizza.
LEES OOK: Drie mannen overvallen pizzakoerier, vijf anderen 'vluchten mee'
Het gekke is dat er ook daar weinig valt te halen. "Onze bezorgers gaan met maximaal tien euro wisselgeld op pad. Je snapt niet dat mensen daarvoor een taakstraf of gevangenisstraf riskeren." En dan zwijgt Van de Wiel nog over de impact die zo'n beroving heeft op zijn jongens.
Concurrentie telt nu nietDonino's Pizza en New York Pizza binden nu samen de strijd aan tegen de overvallers. Samen hebben ze besloten het gebruik van de bodycam in te voeren. "Als het om veiligheid van onze mensen gaat, dant telt de concurrentie niet", zegt Van de Wiel.
LEES OOK: Bezorger van New York Pizza met mes overvallen in Breda
De pizzabezorgers worden uitgerust met een cameraatje op hun jas. Het neemt de beelden niet alleen op, maar stuurt ze meteen door naar een server. Dat moet daders afschrikken. Bij New York Pizza in Rotterdam werken ze er al mee en het lijkt te werken.
Camera op de jasDamian Leijten is zo'n pizzabezorger die binnenkort een cameraatje op zijn jas krijgt. Een prima idee vindt hij het. Zelf is hij niet bang: "Ik heb gelukkig nog niks meegemaakt, maar verbetering van onze veiligheid vind ik erg goed."
LEES OOK: Maaltijdbezorger overvallen in Breda
Ook in de winkels hangen al camera's die in de toekomst live worden uitgekeken om te voorkomen dat mensen als Lisette nog een keer worden overvallen. "Ik lig er nog wakker van. 's Avonds in de winkel staan, is op het moment geen pretje."
En dat moet veranderen, vinden de twee Bredase pizzaketens eensgezind. "Het moet afgelopen zijn", zegt Lisette. "We zijn er klaar mee."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.