Museum Oirschot zoekt tattoos, piercings en andere lichaamskunst

8 december 2016 om 11:09
nl
Museum De Vier Quartieren in Oirschot wil volgend jaar een expositie organiseren over tatoeages en andere lichaamskunst, zoals piercings. De Vier Quartieren is een museum dat aandacht besteedt aan immaterieel erfgoed.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

De Vier Quartieren zoekt voorwerpen en foto's uit heden en verleden die te maken hebben met tatoeages en andere vormen van lichaamskunst uit Nederland en de rest van de wereld. Het museum hoopt dat mensen materiaal willen uitlenen voor deze expositie.
TattauTijdens zijn ontdekkingsreizen ontdekte kapitein James Cook in de achttiende eeuw op de vele eilanden die hij aandeed veel verschillende versieringen op de huid van de lokale bevolking. Hij noemde dit tattoos, afgeleid van het woord tattau dat de bewoners van Tahiti hiervoor gebruikten en dat streep, vlek of markering betekent.
Tatoeëren werd vervolgens populair onder de zeelieden, als bewijs van hun reizen naar verre landen.
ÍtziMaar tattoos bestaan al heel lang. De in 1991 in de Alpen gevonden ijsman Ítzi - die zo'n 5300 jaar geleden leefde - bleek ook al tatoeages te hebben. Tegenwoordig heeft bijna een derde van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar een tatoeage.
De Vier Quartieren wil de expositie over lichaamskunst van 6 mei tot en met 1 oktober volgend jaar houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.