Video

Agenten uit West-Brabant zitten op WhatsApp, en dat is een voorbeeld voor anderen

8 december 2016 om 17:24 • Aangepast 21 november 2020 om 05:24
nl
Een proef van de politie Zeeland-West-Brabant met Whatsapp is zo'n succes, dat het nu landelijk wordt ingevoerd. Burgers kunnen al een half jaar gebruik maken van een mobiel nummer om melding te doen van overlast of verdachte situaties in het westen van de provincie.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Sinds het begin van de pilot in maart stuurden 3250 mensen berichten met vragen of meldingen via WhatsApp. In totaal werden 5100 gesprekken gevoerd met gemiddeld vier berichtjes per gesprek.
Verkeer en overlastDe meldingen gaan vooral over verkeerszaken en overlast. Voordeel van de berichtenservice is dat er foto's, locaties en filmpjes kunnen worden meegestuurd. Vanwege het 1 op 1 contact zijn burgers bereid meer privacygevoelige informatie te delen. Op het moment dat het echt om gevoelige informatie gaat, belt de politie de melder op.
Wille Jansen whatsappt namens de politie met melders. Ze krijgt dagelijks zo'n acht berichten. "Je merkt dat mensen een vriendelijke toon aanslaan. Ze bedanken vaak zelfs."
Soms gaan de meldingen verder dan overlast of een verkeerssituatie. "Ik herinner mij een melding van een vrouw die slachtoffer was van huiselijk geweld. Ze sloot zich op in een kamer zodat haar belager niet bij haar kon. Ze kon niet bellen, maar via Whatsapp kon ze ons wel bereiken zonder dat haar belager het hoorde."
TwitterNaast WhatsApp voerde de politie via Twitter ook nog eens 35 gesprekken per maand. Het nummer 0900-8844 kan echter nog niet de deur uit, 43.000 namen op de 'ouderwetse' manier contact op met de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.