Tilburgse 'IS-terroriste' mag naar huis: 'Ik wilde alleen maar lief gevonden worden'

8 december 2016 om 18:46 • Aangepast 21 november 2020 om 05:24
nl
De 31-jarige vrouw uit Tilburg die er van verdacht werd zich aan te willen sluiten bij IS, mag voorlopig naar huis. Sinds eind augustus zit ze vast in de gevangenis in Vught. Het onderzoek naar haar gaat wel verder maar dat mag ze in vrijheid afwachten. Dat bleek donderdagmiddag in de rechtbank van Breda.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

De vrouw wordt verdacht van het deelnemen aan een terroristische organisatie. Volgens het Openbaar Ministerie is op haar telefoon allerlei belastend materiaal gevonden wat zou bewijzen dat ze naar Syrië wilde vertrekken om zich daar aan te sluiten bij IS.
Jihadistisch gedachtengoedZo zou ze een aantal sociale media-accounts hebben waarmee ze jihadistische teksten en filmpjes bekeek en verspreidde. Bovendien had ze contact met verschillende mannen waarmee ze WhatsApp berichten heen en weer stuurde. Met hen had ze voornamelijk liefdes- en seksrelaties. Deze mannen zouden ook het jihadistische gedachtengoed aanhangen.
Aan één van de mannen waar ze contact mee had zou ze beloofd hebben naar Syrië af te reizen. Ze vertelde hem dat ze in Duitsland was en die kant op zou komen. Ook zocht ze online naar vliegtickets.
Lief gevonden wordenDe vrouw zelf vertelde in de rechtbank al huilend een heel ander verhaal. "Ik voelde me eenzaam en onzeker over mijn gewicht. Ik zocht bevestiging en wilde lief en leuk gevonden worden. Ik ben dom en naïef geweest en kan niet geloven dat ik hier met open ogen in ben gelopen", zei ze in de rechtbank. Volgens haar advocaat is de vrouw 'een klassiek voorbeeld van een loverboy slachtoffer'. De mannen zouden haar aan het lijntje hebben gehouden om gebruik te kunnen maken van haar sociale media-accounts.
Ook zou de vrouw helemaal niet naar Syrië af hebben willen reizen. "Uit telefoongegevens blijkt dat ze ook helemaal niet in Duitsland was toen ze dat zei", zegt haar advocaat. De verdachte vertelde alleen aandacht te willen en daarom de man beloofde om naar Syrië te gaan. "Ik wilde van hem horen dat ik leuk en lief was, dat hoorde ik maar niet, dus ging ik steeds meer beloven", zei ze snikkend. [Tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/806861035864997893] Zelfde gevangenis als Mohammed B.Met de vrouw van Roemeense afkomst, die al maanden vast zit, gaat het niet zo goed. "Ze zit in een gevangenis met zware terroristen zoals Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, daar hoort ze helemaal niet," zegt haar advocaat. Ook het gezin met vier kinderen van de verdachte heeft het zwaar. "Haar jongste twee dochters van 4 en 5 heeft ze al 100 dagen niet gezien", zegt de advocaat. "Bovendien dreigt ze haar huis te verliezen."
Op verzoek van haar advocaat mag de verdachte maandag naar huis. Ze heeft wel meldingsplicht en een enkelband. Bovendien mag ze geen contact meer opnemen met de mannen en ze mag niet op vliegvelden komen. Het onderzoek naar haar gaat verder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.