Video

Blinden op de schaatsbaan: 'Fijn dat je nu niemand omver kunt schaatsen'

8 december 2016 om 19:38 • Aangepast 21 november 2020 om 05:23
nl
Met de winter voor de deur zie je overal de schaatsbanen weer verschijnen. Een leuk uitje voor de meeste mensen maar voor blinden en slechtzienden is zo'n drukke schaatsbaan niet altijd even fijn. In Roosendaal was daarom de schaatsbaan donderdagmiddag alleen toegankelijk voor mensen die slecht kunnen zien.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Aan alles was gedacht. Stokken waar de schaatsers zich aan vast konden houden, begeleiders en de muziek stond een tikkeltje zachter.
"Voor de veiligheid van deze mensen is het beter dat ze even alleen op de baan kunnen", legt Demy Weertman van de organisatie uit. "In de drukte en bij harde muziek kunnen ze de instructies ook niet horen dus dan is zo'n middag wel fijn."
Geen ongelukkenEn dat was te zien aan de schaatsers. Alsof ze nooit anders heeft gedaan, glijdt Petra de schaatsbaan op. Ze houdt zich vast aan een stok met aan allebei de uiteinden een begeleider.
"Het gaat goed, dankzij mijn twee rotsen in de branding aan de zijkant", vertelt ze met een glimlach van oor tot oor. Petra is blind en vindt de aanpassingen erg fijn. "Ik kan al niet zo goed schaatsen en als je dan ook niks kunt zien, wordt het wel een erg gevaarlijke hobby", legt ze uit. "Het feit dat je nu niemand omver kunt schaatsen is een hele geruststelling."

Wachten op privacy instellingen...

Achter op de baan is de vierjarige Wies ook druk in de weer met een stok. Wies ziet geen diepte. Met een helm op is ze geconcentreerd bezig met haar eerste stapjes op het ijs. "Ik heb nog nooit geschaatst dus ik vind het erg leuk." Met vallen en opstaan en een beetje hulp lukt het uiteindelijk om voorzichtig over het ijs te glijden.
Tweede keerHet is de tweede keer dat Sportservice Noord-Brabant dit organiseert voor blinden en slechtzienden. Vorig jaar waren er elf aanmeldingen, dit jaar vier. De organisatie heeft geen idee hoe dat kan. "We hebben alles hetzelfde gedaan als vorig jaar dus ik weet niet waar het aan ligt", legt Weertman uit. Maar die vier schaatsers die donderdagmiddag op het ijs staan, maakt dat niets uit. Zij hebben een leuke middag en daar gaat het om.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.