Gedenkteken voor nabestaanden van MH17-slachtoffers moet in Eindhoven komen

9 december 2016 om 10:59
nl
Een gedenkteken nabij vliegbasis Eindhoven voor nabestaanden, vrienden en bekenden van slachtoffers van rampvlucht MH17. Dát is het doel van stichting Walk-for-298.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

Het beeld heeft als titel 'Verbinding' en moet een plek worden voor nabestaanden en hulpverleners. De stichting heeft inmiddels bijna tienduizend euro ingezameld en heeft nog 2.500 euro nodig om het gedenkteken helemaal af te maken.
Ronald Rutten uit Beuningen is de man achter de stichting Walk-for-298. Als regiomanager van uitvaartonderneming Monuta was hij betrokken bij de thuiskomst van de slachtoffers op Eindhoven Airport. "Ik heb er veel nabestaanden én hulpverleners ontmoet", vertelt Rutten. "Ik wilde ook voor hen een gedenkteken realiseren, want ik heb sterk het gevoel dat de cirkel niet rond is."
Beeld is al klaarAls fervent wandelaar doet Rutten elk jaar mee aan de Vierdaagse in Nijmegen. Daar haalt hij op voor het goede doel. "Dit jaar was dat natuurlijk mijn stichting Walk-for-298. Dat is écht een groot succes geweest", zegt Rutten. Inmiddels heeft de stichting bijna 10.000 euro opgehaald, er is nog 2.500 euro nodig. "Het beeld is klaar, nu de sokkel nog..."
Eerder werd bij Schiphol al een nationaal monument gerealiseerd en dat vindt Rutten een heel goed initiatief. "Maar dat memoreert de crash. Het beeld 'Verbinding' is er voor nabestaanden, hulpverleners én slachtoffers. Het symboliseert de aankomsten op Eindhoven Airport waar deze drie pijlers samenkwamen."
Onthulling op 21 maart?Het beeld is ontworpen door kunstenaar Toon Heijmans (90) uit Nijmegen. Gekozen is voor een wereldbol met leegte erin. Rutten: "Het is immers een wereldgebeurtenis en bij de nabestaanden is grote leegte achtergebleven."
Met de gemeente Eindhoven en Defensie wordt gekeken waar het gedenkteken moet komen. Rutten hoopt dat het beeld 'Verbinding' rond 21 maart kan worden onthuld. "Ik hou van symboliek en het zou zo mooi zijn als het gedenkteken bij het begin van de lente kan worden geplaatst. Dat moet gewoon lukken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.