Actie bij Shell Moerdijk: personeel verlaagt productie, leiding waarschuwt voor gevolgen

9 december 2016 om 16:11
nl
Werknemers van Shell in Moerdijk en Pernis zijn vrijdagavond begonnen met het voor onbepaalde tijd verlagen van de productie. Met deze en andere acties willen de vakbonden FNV en CNV hun cao-eisen voor meer salaris en loopbaanperspectief kracht bijzetten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bij Shell in Pernis hebben werknemers van de dagdienst vrijdagmiddag hun werk tussen één en drie uur al neergelegd. Met de nieuwste acties willen de bonden het olie- en gasconcern in de portemonnee raken. Volgens Egbert Schellenberg van FNV zal de productie met vijftien procent worden verlaagd doordat er minder grondstoffen zullen worden verwerkt.    
'Goede kostenbeheersing noodzakelijk'De bonden en de leiding van Shell denken anders over wat het huidige bod de ongeveer 1800 medewerkers in Pernis en Moerdijk precies oplevert. Shell benadrukt dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.
Vorige week werd het werk in Pernis ook al een aantal keer kort onderbroken. Hier heeft Shell de grootste raffinaderij van Europa en één van de grootste ter wereld.
'Onredelijk en onverantwoordelijk'Volgens een woordvoerster van het bedrijf is de opstelling van de bonden in het conflict ‘onredelijk en onverantwoordelijk’. De productieverlaging zou onrust bij werknemers, klanten en omwonenden veroorzaken. "Op de langere termijn kunnen acties leiden tot ernstige negatieve gevolgen voor alle betrokkenen" zo stelt de zegsvrouw.
Om omwonenden te waarschuwen zijn advertenties geplaatst in lokale media. Bij een productieverlaging kunnen overtollige gassen ontstaan die extra fakkelen noodzakelijk maken, met geluidsoverlast tot gevolg. Maar hiervan is volgens Shell nog geen sprake.
'Geen vertrouwen'Schellenberg staat te kijken van de reactie van Shell. "Er is overleg geweest met deskundigen. Onze acties zullen veilig en verantwoord verlopen. Mocht Shell dit niet willen aannemen, dan heeft het bedriijf dus geen vertrouwen in die deskundigen en het eigen personeel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.