Video

'Het gejammer gaat door merg en been', hobbyganzen bejaarde man uit Liessel doodgeschoten

9 december 2016 om 18:07
nl
Bij het hek van Toon Vlemmix uit Liessel staat een kleine Hawaiigans te roepen. "Hij is zijn vrouwtje kwijt," vertelt de 84-jarige Toon. "En nu loopt hij haar overal te zoeken." De zoon van Toon, Frans, vult aan: "Het gejammer horen we de hele dag. Het gaat door merg en been."
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De ganzen werden in de nacht van 5 op 6 december doodgeschoten in hun wei. De volgende dag vond de familie vier dode ganzen terug bij de vijver. "Ze waren nog het ijs opgegaan," vertelt Frans. "Dat voelt veilig voor een gans. Maar ze hadden geen schijn van kans." Nog eens drie ganzen zijn meegenomen, volgens de familie.
'Weinig moois meer over'De kleine sierlijke Hawaiigans houdt Toon al dertig jaar. Beteuterd pakt hij een dode gans op en strijkt een keer over de veren. "Kijk eens, wat een schone gans, mooi he? Nu is er weinig moois meer van over."
"Ik wil doorgaan tot mijn honderste," zegt Toon. "Maar ja, het is niet de eerste keer. Een paar jaar geleden hebben ze ook al ganzen gestolen." Wat ze voor Toon betekenen: "Alles." En de daders? "Ik zou de rollen wel om willen draaien en ze in de kont schieten," zegt Toon.
Schieten voor de lolZoon Frans denkt dat de ganzen zijn geschoten voor de kerst. "Iemand eet dus Hawaiigans met kerst, maar eigenlijk zijn ze helemaal niet bedoeld om te eten."
Frans denkt dat de daders ook voor de lol hebben geschoten. "Ze hebben echt om zich heen geschoten. De ganzen kunnen niet weg omdat het hier afgesloten is. Pure lustjacht."
De familie heeft aangifte gedaan. De politie zoekt getuigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.