Video

Jeroen Bosch-jaar afgesloten met vuurwerk, muziek en de onthulling van het Boschbeest

11 december 2016 om 18:57 • Aangepast 21 november 2020 om 05:19
nl
Het Jeroen Bosch-jaar is zondagmiddag op het overvolle Wilhelminaplein in Den Bosch afgesloten met muziek, zang en vuurwerk. Er werd teruggekeken op een jaar waarin 1,3 miljoen mensen de stad bezochten en waar alles in het teken stond van de Bossche schilder.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

Onze fotograaf legde het slotspektakel vast op de gevoelige plaat. Bekijk de fotoserie op onze Flickr-pagina of op Facebook.

Bronzen waarderingspenningDe slotdag van het Jeroen Bosch-jaar stond zondag in het teken van de vrijwilligers. De ruim achthonderd mensen die vrijwillig aan het herdenkingsjaar hebben meegewerkt, werden persoonlijk bedankt door burgemeester Ton Rombouts.
Ze kregen zondagmiddag allen een bronzen waarderingspenning van de burgemeester, een persoonlijke oorkonde en een stevige handdruk. "Zonder de vrijwilligers, was er geen Bosch-jaar", benadrukt Rombouts.

Wachten op privacy instellingen...


De stadsgidsen, schippers, wegwijzers en alle andere vrijwilligers werden vervolgens op het Wilhelminaplein toegezongen door Gerard van Maasakkers.

Wachten op privacy instellingen...

Duizend muzikantenDe zanger deed dat met zo'n duizend andere muzikanten. Na het muziekspektakel werd het Jeroen Bosch-jaar dan écht afgesloten. Het zogeheten Boschbeest werd onthuld.

Wachten op privacy instellingen...

VuurwerkshowHet grote ijzeren gevaarte, waaraan Bosschenaren de afgelopen maanden hebben gewerkt, werd in vuur en vlam gezet met een mooie vuurwerkshow. De grote uil - Jeroen Bosch gebruik te veel uilen in zijn werk - blijft nog even staan. Waar het Boschbest definitief terecht komt, is nog onduidelijk; op het Wilhelminaplein zitten ondergronds de resten van de Pieckepoort in de weg.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Bezoekers uit 81 landenMet de slotdag van het Jeroen Bosch-jaar zijn er ook steeds meer cijfers bekend. Er kwamen naar de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum een kleine 422.000 bezoekers.
Een kwart daarvan kwam uit in totaal 81 verschillende landen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.