Meeste dodelijke fietsongelukken in Brabant

12 december 2016 om 07:41
nl
In Brabant verongelukten de afgelopen vijf jaar 167 fietsers. Dat is het hoogste aantal van alle provincies. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Ook in Zuid- en Noord-Holland vallen relatief veel fietsdoden. De afgelopen twintig jaar vielen er minder doden in het verkeer. Maar het aantal fietsers dat jaarlijks verongelukt, neemt niet af. Dit aantal blijft schommelen rond de honderdtachtig.
Vorig jaar kwamen 185 fietsers om het leven in het verkeer. 115 mannen en zeventig vrouwen. Ouderen verongelukken het vaakst bij een ritje op de fiets. Volgens cijfers van het CBS kwamen tussen 2011 en 2015 954 fietsers om het leven. Veertig procent van die slachtoffers was 75 jaar of ouder.
Appen op de fiets verbiedenVerkeersminister Melanie Schultz van Haegen wil fietsers verbieden om op de fiets te appen. Dit kondigt ze maandag aan in een brief aan de Tweede kamer. Nu is het nog gewoon toegestaan om al fietsend met de telefoon in de hand te bellen of appjes te lezen en te versturen. Een verbod op bellen is overigens niet aan de orde, zo blijkt uit de brief.  Het verbod gaat gelden voor het gebruik van het touchscreen van mobieltjes. Dit levert tijdens het fietsen het meeste risico op, zo blijkt uit onderzoek. Bij twintig procent van de ongevallen met fietsers in de leeftijd van 12 tot 24 jaar blijkt het mobieltje een rol te hebben gespeeld. In andere landen is het gebruik van de telefoon op de fiets verboden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.