Moeder bewaart boom waartegen haar zoon in 2008 dodelijk verongelukte in schuur

12 december 2016 om 14:11
nl
In je schuur de dikke stam van 'de boom' bewaren, die acht jaar geleden een einde maakte aan het leven van je nog jonge zoon. Moeder Mariska Lans uit Woudrichem doet het 'gewoon'. De dikke stam, van de inmiddels gerooide boom, wordt bewaard met de bedoeling om van het hout eventueel nog een monumentje te kunnen laten maken.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

In de vroege ochtend van zaterdag 29 november 2008 kwam de 18-jarige Robin om het leven, toen hij met zijn auto tegen de bewuste boom aanreed. Een 23-jarige passagier in de auto raakte daarbij zwaargewond.
In de schuur gezet"Nooit gedacht, dat ze die boom nog eens zouden rooien", zegt moeder Mariska, die overigens vol lof is over de begeleiding en zorg van de gemeente Woudrichem. "Ze hebben me keurig ingelicht dat de boom gerooid zou worden en gevraagd of ik de stam wilde hebben. Ze hebben hem zelfs voor mij in de schuur gezet."
De bewuste boom moest gekapt worden omdat hij net al veel anderen bomen langs de bewuste weg ziek was. "Dat klopt wel, want de stronk zit nog steeds vol met rupsen die doorgaan met het hout langzaam opvreten." Het levend bewijs daarvan is een hoopje zaagsel onder de bewuste boomstronk in de schuur.
De klap is nog steeds zichtbaarDe sporen van het dodelijk ongeluk zijn nog altijd goed te zien op de afgezaagde boomstronk. De klap waarmee de auto in 2008 tegen de boom botste, veroorzaakte twee grote beschadigingen in de stam. Na het dodelijk ongeval werd bij en in de boom door familie en vrienden een herdenkingsplek ingericht. Een plek met bloemen, kaarsjes en hoog in de boom een herinneringsbord aan Robin."Ik vond het erg dat de boom weg moest omdat Robin op die plaats is overleden. Het feitelijke overlijden vond wel plaats in het ziekenhuis, maar hier was hij waarschijnlijk al hersendood."
Nogal wat bekenden reageerden verbaasd dat Mariska de boom na het rooien wilde hebben. "Wat moet je daar toch mee, zeiden ze." Van de gemeente Woudrichem heeft Mariska de toezegging gekregen dat er ook iets terug geplaatst mag worden op de plek van het ongeluk. "Ik wacht daar nog even mee omdat er waarschijnlijk nog meer bomen gerooid gaan worden en ik hoop iets te kunnen (laten) maken uit de boomstronk."
BloemetjeOp de plek waar de bewuste boom stond heeft Mariska eind november toch maar een bakje met viooltjes neergezet. "Het was die dag acht jaar geleden en ik wilde toch wat, vandaar." De neiging om de boomstronk, die nu in haar schuur staat, bozig in mootjes te hakken heeft ze niet en ook niet gehad. Dat het bijzonder is om zo'n stronk te bewaren, dat beseft ze wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.