Video

Scholieren in Breda snappen het verbod voor appen op de fiets, maar blijven het gewoon doen

12 december 2016 om 12:41
nl
Appen, facebooken en snapchatten, het kan allemaal op de fiets. “Die telefoon zit niets te doen in mijn zak, dus kan ik er net zo goed even op kijken”, zegt een scholier. En zo lijken de meeste scholieren er over te denken. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil een verbod op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Het verbod gaat gelden voor het gebruik van het touchscreen van mobieltjes. Volgens experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het meeste risico op. Dat betekent overigens dat het verbod niet alleen moet gaan gelden voor mobieltjes die in de hand worden gehouden, maar ook voor smartphones in een houder op het stuur, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld appt of op Facebook of internet zit.
Appen en Snapchat"Ik app gewoon en ook wel eens snapchat, gewoon even een foto posten", zegt een scholier bij VMBO-school Prinsentuin van Cooth in Breda. "Ik heb wel eens gehad dat ik ineens moet ingrijpen als er een auto aankwam, dan zie je het net te laat."
Of de scholieren hun telefoon in een hun zak gaan houden als er verbod komt? "Ik denk het niet", zegt een meisje. Andere scholieren zijn het daarmee eens. "Iedereen zal zijn telefoon gewoon blijven gebruiken."
Minister Schultz liet in mei al weten een verbod op bellen en ander gebruik van mobieltjes op de fiets te gaan onderzoeken. Een verbod op bellen is echter niet aan de orde, blijkt uit de brief van de minister. Wanneer het verbod op het gebruik van het touchscreen er komt en wat de sancties zullen zijn, is nog niet bekend. De aankondiging door Schultz is pas de eerste stap.
DodenMaandag is ook bekendgemaakt dat er vorig jaar 621 doden zijn gevallen in het verkeer. Dat is meer dan in de twee jaar ervoor, maar over tien jaar tijd is sprake van een daling met gemiddeld 3,8 procent per jaar. Onder fietsers vallen verhoudingsgewijs veel doden: Landelijk 185 in 2015. In Brabant verongelukten de afgelopen vijf jaar 167 fietsers. Dat is het hoogste aantal van alle provincies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.