Pechvogels van The Dukes vallen buiten kampioenspoule - Omroep Brabant

Pechvogels van The Dukes vallen buiten kampioenspoule

12 december 2016 om 20:33
nl
De laatste twee jaar stonden de rugbyers van The Dukes nog in de finale om het landskampioenschap, maar dit jaar gaat alles mis bij de ploeg uit Den Bosch. Zo mis, dat ze afgelopen weekend zelfs definitief naast een plaats in de finalepoule grepen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

De ploeg staat na tien gespeelde duels achtste, met slechts twintig punten. De ene wedstrijd die nog gespeeld moet worden, tegen Waterland, kan geen verschil meer maken.
Tegen degradatieHet is voor het eerst sinds 2007 dat The Dukes niet bij de beste zes van de Ereklasse zitten. De top zes gaat na de winterstop met z'n zessen strijden om een plek in de landelijke finale, terwijl de onderste ploegen gaan strijden tegen degradatie. Waaronder The Dukes dus.
"Dat is een domper natuurlijk", zegt trainer Henri Eikemans. Aan hem de taak de spelers de komende maanden weer te motiveren. "Als het aan mij ligt gaan we voor de eerste plaats in de verliezerspoule. Maar ik weet nog niet hoe de anderen daarover denken."
Veel te veel blessuresThe Dukes kampte dit seizoen met behoorlijk wat blessures. Zestien man uit de selectie van het eerste en het tweede zat aan de kant. "Dat is een heel team", zegt Eikemans. Belangrijke mannen als Maarten van Osch, Diede Brekelmans, Johnny Nas en ook captain Stefan Vos - vorig jaar nog rugbyer van het jaar - zitten aan de kant.
En dan zijn er na vorig seizoen ook nog eens bepalende spelers gestopt. De broers Catalin en Costin Buburuzan en Bart Viguurs bijvoorbeeld. "Dat zijn figuren die je nu keihard nodig zou hebben", erkent Eikemans. "Dan hoefden ze zelf niet eens goed te spelen, maar ze maakten de anderen in het veld altijd beter."
VakantieDe tweede oorzaak van het verloren seizoen heeft te maken met de voorbereiding. Die was niet goed genoeg, vindt de assistent-coach. "Deze regio had deze zomer als laatste vakantie, waardoor sommige jongens tijdens het pre-season nog op vakantie waren. Het blijft een amateursport natuurlijk. Maar daardoor waren wij het haasje."
Eikemans bekijkt het daags na de beslissende 34-9 nederlaag van zaterdag tegen Haagse RC positief. "Dit keer maken we er maar een pre-season vanaf januari van. We willen bouwen met de spelers die we hebben. Het liefst vooral met Bossche jongens. Het talent kunnen we nu kweken, zodat ze klaar zijn als straks de Ereklasse weer begint. Want deze dip zie ik echt als incident."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.