Nachtmerrie voor Irvingly van Eijma: plotseling verdacht van matchfixing

12 december 2016 om 22:29
nl
Plotseling kreeg hij een sms'je: je wordt gezocht door de politie. Voetballer Irvingly van Eijma kwam in een nachtmerrie terecht nadat hij de overstap had gemaakt van FC Oss naar de Finse derdedivisieclub Atlantis FC. Samen met drie andere Nederlanders wordt hij verdacht van matchfixing.
Profielfoto van Tom van der Meer/Ronald Sträter
Geschreven door
Tom van der Meer/Ronald Sträter

Terug in Nederland probeert hij zijn onschuld te bewijzen. Spelersvakbond VVCS gelooft hem. Bij RKC Waalwijk lijken ze ook overtuigd: daar mag Van Eijma stagelopen. Maar hij moet nog een hoop problemen oplossen.
Na zijn vertrek bij FC Oss had de voetballer de keuze: wachten tot een eerstedivisieclub zich voor hem meldt, of snel ingaan op het bijzondere bod van een club uit de derde divisie van Finland. Samen met de Nederlanders Derwin Martina (oud-RKC), Ayoub ait Afkir en Salar Aharar koos hij voor het laatste. Ze werden gehaald om Atlantis FC te behoeden voor degradatie, werd hen verteld.
Betaald door matchfixersMaar de voorzitter bleek een dubbelrol te spelen. Met een groepje matchfixers had hij een deal gemaakt dat hij de club aan hen zou verkopen als Atlantis zich zou handhaven. De Nederlanders moesten daarvoor zorgen en werden, zonder dat ze dat wisten, betaald door de matchfixers.
Ondertussen bleek een tweede groep matchfixers juist in te zetten op het tegenovergestelde: zij verdienden veel geld als Atlantis zou verliezen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
VerdachtVan Eijma speelde één duel, dat Atlantis verloor. Vervolgens was hij ziek en geblesseerd, zo zegt hij. Dat zal kwaad bloed hebben gezet, want de club maakte vervolgens zelf bekend dat de spelers te maken zouden hebben met matchfixing.
Terug in Nederland werd Van Eijma direct duidelijk wat zo'n verdachtmaking voor gevolgen kan hebben. "Ze zeiden in Finland al: we gaan jullie kapotmaken. Dat is ook gebeurd", zegt Van Eijman. "Nadat De Telegraaf erover schreef, brak de hel los. Mijn carrière is kapotgemaakt." Hij kreeg veel negatieve reacties, onder meer van de teammanager van het nationaal elftal van Curaçao. 'Ik hoop dat dit niet waar is...', schreef hij.
SlachtofferVan Eijma verzekert: "Ik heb hier niets mee te maken. Honderd procent zeker." Een artikel uit de Volkskrant over de werkwijze van Atlantis FC en de matchfixers pleit in elk geval voor hem. 'Zij blijken onschuldig: de vier waren het slachtoffer van een strijd tussen twee groepen matchfixers', schrijft de krant.
Nu mag hij dus meelopen bij RKC, waar ze vertrouwen lijken te hebben in de Curaçaonaar. "Ik hoop hier een contract te verdienen en terug op de radar te komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.