Video

37.000 euro voor een fles wijn uit 1715, deze man betaalde het

12 december 2016 om 22:45
nl
Bredanaar Bay van der Bunt heeft in New York 37.000 euro betaald voor een fles wijn uit 1715. De madeira ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York. Volgens Christie's is het de oudste madeira ter wereld.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De prijs die de verzamelaar van oude dranken betaalde voor de madeira, is een recordbedrag. Aanvankelijk werd verwacht dat de fles wijn tussen de 11.400 en 17.000 euro zou opbrengen. "Ik zag de prijzen van zulke flessen de afgelopen jaren omhoog schieten. Drie jaar geleden kostte zo'n fles 20.000 dollar (18.800 euro)."
Van der Bunt kocht op dezelfde veiling ook de op één na oudste madeira. Deze fles uit 1720 werd afgehamerd voor 18.500 euro. "Dit zijn flessen uit de toptijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC)." De VOC was tussen 1602 en 1799 een grote Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op overzeese handel.
LEES OOK: ‘Gestopte’ drankverzamelaar uit Breda kan het toch niet laten en koopt fles cognac van 25.000 euro
Van der Bunt moest op de veiling opbieden tegen een man uit het Amerikaanse Texas. "Dat was een handelaar en dat bleek omdat échte verzamelaars doorgaan met bieden." Een slok van zijn nieuwe wijnen zal de verzamelaar echter niet nemen. "Maak me niet arm!"
PrivécollectieVan der Bunt bezit met zijn bedrijf Old Liquors de grootste privécollectie van oude dranken ter wereld. De verzameling bestaat uit bijna achtduizend flessen zeldzame en oude sterke dranken. De waarde van de collectie wordt geschat op 16 miljoen euro.
De verzamelaar probeerde in april 39 flessen cognac en armagnac te verkopen in New York. De bijzondere collectie werd echter niet verkocht omdat het bod te laag was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.