Video

Medewerkers sterrenrestaurants Tribeca en Noble zijn uitzinnig: 'We hebben heel dat café afgebroken'

12 december 2016 om 23:16
nl
De medewerkers van restaurant Tribeca in Heeze wisten maandagavond niet waar ze met hun vreugde naar toe moesten. Vanuit het niets had hun restaurants ineens twee Michelinsterren. En ook in Den Bosch waren ze blij met de ster voor restaurant Noble. De uitreiking was in Amsterdam, maar daarna reden de eigenaars plankgas naar hun medewerkers om samen een feestje te vieren.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

Kite (8), zoon van eigenaar Edwin Kats had zelf sterren gemaakt en die deelde hij uit aan de koks in de keuken. Hij is 'heel heel heel erg blij'.
Cas SpijkersEdwin Kats is geen onbekende in de wereld van de sterrenrestaurants. Hij werkte met Cas Spijkers toen die in 1995 een ster kreeg voor De Swaen. Van 2000 tot 2008 werkte hij in La Rive, het beroemde restaurant in het Amsterdamse Amstel Hotel. In 2002 kreeg hij met dat restaurant een tweede ster.
Maar het was de onlangs overleden 'kookgek' Joop Braakhekke die Kats ervan overtuigde dat hij voor zichzelf moest beginnen. En dat werd Noble in Den Bosch, het vroegere sterrenrestaurant Chalet Royal.
Eerbetoon Joop BraakhekkeKats was vooral in Amsterdam voor een mooi eerbetoon aan Joop Braakhekke. "Omdat hij heel veel heeft betekend voor me. Hij gaf me het laatste zetje om vanuit Amsterdam naar Den Bosch te komen. Hij zei dat ik moest praten met Chalet Royal. Daar liggen kansen voor je, zei hij. En hij heeft gelijk gehad. Alleen jammer dat hij het niet meer heeft meegemaakt."
De Michelinster had Kats niet verwacht. "We waren er niet mee bezig. We hebben een eigentijds concept. Geen linnen op tafel, net even wat vlotter. En dan is het toch mooi als Michelin dat waardeert met een ster."
BoreasVoor Jan en Claudia Sobecki was de beloning met twee Michelinsterren mogelijk nog onverwachter. Ze zijn met Tribeca pas vier maanden bezig. Ze namen het voormalige sterrenrestaurant Boreas over in Heeze, dat had ook twee sterren.
Als ze begin van de avond aankomen bij hun restaurant staat hun personeel ze luid juichend op te wachten met grote stervormige gouden balonnen. Terwijl hij zijn restaurant opent, weet Jan dat het vanaf nu anders is: "Het besef dat je nu bij de top van Nederland hoort. Dat het nu is beoordeeld als een restaurant van hoog kaliber. Heel bijzonder."
KnallenMedewerkers Felix de Visser en David Nijhuis staan bij Tribeca in de keuken. Ze kunnen hun geluk niet op. "Maximaal feest. Twee sterren, hoppa. In één keer. Knallen. Koekoek." De Visser: "We zaten met zijn allen in het café. Hand in hand. Toen hoorden we dat er niet meer 1-sterren-zaken waren. En toen viel die tweede. We hebben heel dat café afgebroken, zo'n ontlading."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.