Hoop voor Johan van Laarhoven? Nieuwe Thaise koning laat 30.000 gevangenen vrij

13 december 2016 om 11:52
nl
De nieuwe koning van Thailand, Vajiralongkorn, heeft aangekondigd zo'n 30.000 gevangenen vrij te laten en nog eens 70.000 gedetineerden strafverlichting te geven. Dat meldt de krant Bangkok Post. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven uit Tilburg die een celstraf van 103 jaar uitzit in Thailand.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Hij is een van de achttien Nederlanders die vastzitten in Thailand. Zijn advocaat Gerard Spong heeft nog altijd veel contact met Van Laarhoven, ook over de eventuele gratie van de koning. "Het is allemaal erg vaag. Normaal gesproken moet er bij het verlenen van gratie sprake zijn van een onherroepelijke veroordeling. Ik weet niet of die eis nu gesteld is."
'Hij voelt zich onschuldig'Een onherroepelijke veroordeling betekent dat de rechtszaak niet meer loopt en dat er dus ook geen hoger beroep meer mogelijk is. Van Laarhoven ging juist wel in beroep tegen zijn celstraf. En dat loopt nog steeds. Volgens zijn advocaat overweegt Van Laarhoven niet om het hoger beroep in te trekken. "Hij voelt zich onschuldig en trekt zijn hoger beroep dus niet in. Of dat een gratie uitsluit, weet ik niet.”
[Youtube:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]
De Thaise vorst verleent de gevangenen gratie omdat hij onlangs de troon besteeg. Zijn vader, de in oktober overleden koning Bhumibol, liet vaker gevangenen vervroegd vrij.
Tilburger Johan van Laarhoven is de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company. Hij zit in Thailand een celstraf van 103 jaar uit voor het witwassen van 20 miljoen euro.
LEES OOK: Johan van Laarhoven vreest dat hij sterft in ‘smerige Thaise horrorcel’: ‘Dit is geen leven’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.