Aantal sociale huurhuizen in Brabantse steden boven landelijk gemiddelde

13 december 2016 om 11:34
nl
Het aantal sociale huurhuizen van woningcorporaties ligt in de grote Brabantse gemeenten ruim boven het landelijk gemiddelde. De corporaties in Eindhoven hebben procentueel de meeste sociale huurhuizen in het bezit.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook de meeste middelgrote gemeenten in Brabant hebben meer dan gemiddeld sociale corporatiehuizen. Oss en Roosendaal blijven volgens de CBS-cijfers net onder de dertig procent.
Eindhoven heeft de meeste sociale huurhuizen: bijna 39 procent. Baarle Nassau is hekkensluiter met 12.1 procent.
Het aantal sociale huurwoningen dat in het bezit is van een woningcorporatie is vorig jaar met ruim negenduizend gedaald. Op 1 januari 2015 telde Nederland in totaal zo'n 2,3 miljoen corporatiewoningen.
Volgens het statistiekbureau komt de daling vooral door een afname in nieuwbouw en door de verkoop van woningen aan bedrijven, particulieren en institutionele beleggers. Het aantal huurwoningen in de vrije sector steeg van 2014 op 2015 daarentegen met 25.000. Het aantal koopwoningen nam zelfs met zo'n 29.000 toe.
VVD-minister Blok verweet de corporaties onlangs dat ze geld genoeg hebben maar te weinig bouwen. Hij zei dat ze net als Dagobert Duck op hun geld zitten en vooral bezig zijn met stuivers poetsen. Woningcorporaties reageerden woest op de uitlatingen van minister Blok. Zij stellen onder meer dat hun geld niet op de bank staat maar in stenen zit. Bovendien hebben ze tijdens de crisis gewoon doorgebouwd en ook nu hebben ze investeringsplannen.
De koepel van woningcorporaties in Nederland Aedes noemt de opmerkingen van Blok goedkoop en doorzichtig. Volgens Aedes is Blok zelf schuldig aan de problemen omdat hij een verhuurdersheffing heeft ingevoerd die corporaties veel geld kost.
Op onderstaand kaartje is te zien hoeveel sociale huurhuizen er in jouw gemeente zijn.
[localfocus:http://localfocus2.appspot.com/584fc542bc676]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.