Zo'n 12.000 lijntjes cocaïne per dag: meer sporen van coke in het riool

13 december 2016 om 16:38
nl
In het rioolwater van Eindhoven zijn in 2016 veel meer cocaïnesporen gevonden dan vorig jaar. De gemeten hoeveelheid is met bijna 70 procent toegenomen. Dat meldt het Europese agentschap voor verdovende middelen in Lissabon.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In het geval van mdma, het werkzame bestandsdeel van xtc, is het aantal sporen in Eindhovens rioolwater dit jaar licht afgenomen. De stoffen komen op meerdere manieren in het riool. In de eerste plaats via de uitwerpselen van drugsgebruikers maar ook omdat criminelen afvalstoffen via het toilet wegspoelen.
De stijging is met name opvallend, omdat er de laatste jaren een dalende trend was. De prijs van cocaïne daalt, maar of dat een verklaring kan zijn, is niet onderzocht. Dat zegt Pim de Voogt van onderzoeksinstiuut KWR Watercycle Research Institute, betrokken bij het jaarlijkse onderzoek.
Opvallende cijfers uit het onderzoek (56 Europese steden werden onderzocht)

  • In 2015 werden 800 gram cocaïnesporen gevonden in 2015. Een jaar later was dit 1,2 kilo.
  • Als je dat omrekent, is dat volgens onderzoeker Pim de Voogt, 12.000 (!) lijntjes per dag.
  • Eindhoven staat op plek 1 bij de resten van ecstasy (xtc). Het is niet duidelijk of dat komt door het gebruik van de drugs of ook door de dumpingen.
  • Ook als het gaat om amphetamine staat Eindhoven op 1. Dat komt zeker door het dumpen van drugsafval.
  • Met cocaïne scoort Eindhoven het slechtst van alle gevonden drugssporen: daarmee staat de stad op plek 6.
  • Eindhoven pakt de derde plek als het gaat om gevonden cannabisresten.


Utrecht en AmsterdamSinds 2011 worden in de riolen van grote Europese steden de hoeveelheid drugsresten gemeten. In Nederland doen Eindhoven, Amsterdam en Utrecht mee.
Ook in Utrecht signaleert het Europese agentschap dit jaar een opvallende stijging van cocaïnesporen - bijna twee keer zoveel sporen als in 2015. Toch is die hoeveelheid bijna zestig procent lager dan in Eindhoven. Het aantal mdma-sporen nam in Utrecht overigens wel toe. Cijfers over drugsresten in Amsterdam zijn op dit moment niet beschikbaar.
'Geen invloed'De gevonden hoeveelheden hebben geen aantoonbare invloed op de zuiveringsprestaties van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eindhoven, zo meldt waterschap De Dommel. De drie gemeenten in ons land die onder de loep zijn genomen, zijn geen opdrachtgever voor het onderzoek. Dat is uitgevoerd door KWR, het Watercycle Research Institute in Nieuwegein, samen met onder meer De Dommel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.