Nieuwjaarsduik afgelast vanwege gevaarlijk 'Bourgondisch Bloed'

13 december 2016 om 15:17
nl
Het gebeurt niet vaak dat een nieuwjaarsduik wordt afgelast vanwege blauwalg, maar in Prinsenbeek is het toch zo. De bacterie komt normaal gesproken vooral in de zomer voor wanneer de watertemperatuur hoog is. Zwemplas De Kuil in Prinsenbeek heeft volgens waterschap Brabantse Delta dan ook last van een hele zeldzame algensoort die Bourgondisch Bloed wordt genoemd.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Het is een soort die juist goed gedijt in schoon en koud water. Bourgondisch Bloed geeft een waterplas een paars tot rode kleur.
Omdat deze algensoort, ondanks zijn paarse tot rode kleur tot de groep van de blauwalgen behoort, raden waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda, eigenaar van zwemplas De Kuil, iedereen aan om contact met het water te vermijden.
Met name hondenbezitters wordt afgeraden hun honden uit de plas en de aangrenzende sloten te laten drinken of erin te laten zwemmen. De beheerder van de zwemplas heeft waarschuwingsborden geplaatst. Waterschap Brabantse Delta heeft verder vanuit de regio geen signalen gehad van nieuwjaarsduiken die niet doorgaan vanwege blauwalg.
Vernoemd naar slag bij MurtenBourgondisch Bloed is vernoemd naar de slag bij Murten (Zwitserland) in 1476. Daar werd het leger van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, door de Zwitsers verslagen. De vele gesneuvelde soldaten werden in het meer van Murten gegooid en hun bloed kleurde het water rood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.