Guus Hiddink over moeizame periode PSV: 'Cocu kan de klus klaren'

13 december 2016 om 18:55
nl
Phillip Cocu kan de klus met PSV ook dit seizoen klaren. Dat zei Guus Hiddink dinsdagmiddag tijdens het Fontys Denk Groter Debat in Eindhoven. De voormalig coach van onder meer PSV en het Nederlands elftal beantwoordde diverse vragen van studenten.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Het ging natuurlijk over de moeizame periode waarin PSV momenteel verkeerd. Hiddink fungeerde eerder als klankbord voor Phillip Cocu toen hij net was begonnen als hoofdtrainer van PSV. Of hij – nu de prestaties tegenvallen – opnieuw die rol op zich wil nemen, antwoordde Hiddink dat Cocu ‘de klus prima met zijn mannen kan klaren’. “Oké, het gaat moeizaam, maar het staat dicht bij elkaar.”
'Bijzondere fase'Veel vragen gingen over de periode van Hiddink als bondscoach van Zuid-Korea. Met dat land haalde hij in 2002 de halve finale van het WK. “Dat is een hele bijzondere fase uit mijn carrière. Ik heb daar twee heerlijke jaren gehad, maar het begin was best moeilijk. De anderhalve jaar voor het succes was het knokken tegen de bestaande orde.”
Hiddink was als coach actief in Rusland, Zuid-Korea, Australië, Turkije, Spanje en Engeland. Waar hij ook actief was, overal voelde hij zich thuis vertelde hij dinsdagmiddag. “Ik heb flink rondgezworven, maar er was geen enkele plek waar ik me niet prettig voelde.”
Het Nederlands elftalDe slechte prestaties van het Nederlands elftal kwamen ook ter sprake. Hiddink werd vorig jaar ontslagen als bondscoach, maar de prestaties verbeterden niet onder Danny Blind. “Ik heb met de spelers goed gewerkt, alleen de resultaten waren minder. We hebben onszelf een beetje overschat na de derde plek op het WK van 2014, maar het deed pijn toen ik werd ontslagen."
Frits Barend, een goede bekende van Hiddink, denkt daar anders over, zei hij in een filmpje dat tijdens het debat werd vertoond.
[YouTube:https://youtu.be/GcIx8xDt5fE]
Volgens Hiddink is er in het Nederlands voetbal sinds 1974 sprake van een golfbeweging van goede en minder goede lichtingen spelers. "Nu heb je wat minder grote talenten, dat is een gegeven."
Live te volgenDe Denk Groter Debatten zijn ontmoetingen tussen Fontysstudenten en aansprekende toppers uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de entertainmentwereld, politiek of sport. De debatten zijn altijd live via de site van Omroep Brabant te volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.