Beheerder dorpshuis weg na hennepvondst, buurt woedend: 'Johan moet blijven!'

13 december 2016 om 17:58 • Aangepast 21 november 2020 om 05:16
nl
Spandoeken, handtekeningen en een facebookpagina; inwoners van Oosteind voeren fanatiek actie voor hun dorpsgenoot Johan Oomen. Hij is sinds een jaar beheerder van dorpshuis het Oostquartier. Maar zijn contract wordt niet verlengd. Reden zou zijn dat in een oude boerderij die Oomen verhuurde, begin dit jaar een hennepdrogerij werd gevonden. Dorpsgenoot en actievoerder Fred Gabriëls: "Johan had niks met die hennepdrogerij te maken, dat erkent zijn baas ook. En hij doet zijn werk voortreffelijk. Deze sanctie gaat veel te ver."
Profielfoto van Marjanka Oerlemans en Mathijs Pennings
Geschreven door
Marjanka Oerlemans en Mathijs Pennings

Werkgever Surplus wil niets zeggen over de reden waarom het contract van Oomen niet wordt verlengd. "Hoewel het in de ogen van velen de slechtst denkbare oplossing is, kan het wat mij en Surplus betreft niet anders. Helaas kan ik niet uitleggen waarom dat zo is. Dan schend ik de privacy van de werknemer. Ik moet de vertrouwelijke band wat arbeidsrelaties betreft respecteren", zo zegt sectormanager Anja Hartmans van Surplus.
HennepdrogerijActievoerder Gabriëls vertelt dat dorpsgenoot Oomen jarenlang vrijwilligerswerk deed in Oosteind. Begin dit jaar stelde welzijnsorganisatie Surplus hem aan als beheerder van het dorpshuis. Hij tekende een jaarcontract en ging op 1 januari betaald aan de slag.
Maar al snel kwam er een kink in de kabel. Gabriëls: 'Oomen verhuurde een boerderij aan de Heistraat in Oosteind. Daar werd halverwege januari een hennepdrogerij gevonden. Oomen zelf was geen verdachte, hij had er niks mee te maken. Maar toch besloot Surplus al een paar weken nadat hij als beheerder was begonnen, dat zijn contract niet zou worden verlengd."
SpandoekWie vanuit de richting Oosterhout het dorp Oosteind binnenkomt, ziet een spandoek hangen met de tekst 'Johan moet blijven'. Ook bij het gemeenschapshuis waar Johan nog heel even werkt, hangt zo'n spandoek. Ook lanceerden dorpsgenoten de Facebookpagina 'Johan moet blijven'. https://www.facebook.com/Johanmoetblijvenalsbeheerder/?hc_ref=SEARCH&fref=nfKomende donderdagmiddag reizen een aantal inwoners van Oosteind naar Oosterhout, om zo'n 250 hantekeningen vanuit de kleine gemeenschap aan te bieden aan sectormanager Anja Hartmans. "We hopen dat ons charme-offensief de werkgever toch nog op andere gedachten brengt."

Nooit verdachte geweestEn dat hoopt Johan Oomen zelf ook: "Ik heb het heel goed naar mijn zin. Ik ben ook erg blij met de steun die ik nu krijg. Het is fijn dat het dorp achter mij staat." Over de toestand met de hennepdrogerij zegt hij: "Daar stond ik zelf ook van te kijken. Ik verhuurde dat huis en maaide voor de huurders het gras. Er is mij nooit iets opgevallen. Maar ja, ik kwam ook nooit boven. En die hennepdrogerij was in de slaapkamers. Ik ben in elk geval nooit verdachte geweest in de zaak."
Volgens Oomen neemt Surplus hem dan ook vooral kwalijk dat hij niks vertelde over de hele zaak. "Ik had twee weken later een gesprek met Anja Hartmans. Ik heb er helemaal niet aan gedacht om het te bespreken, dat is gewoon niet in me opgekomen. En toen hoorde ze het een dag later van iemand anders. En dat nam ze me kwalijk." Oomen hoopte nog even dat het allemaal zou zakken. "Dat ze zouden zien dat ik de juiste man op de juiste plaats ben. Ik geloof niet dat er ooit één klacht over mij binnen is gekomen.
'Dan ben ik maar het kwade genius'Maar dat gebeurde niet. Hartmans lijkt vooralsnog niet te willen buigen. Wel noemt ze de situatie 'beestachtig lastig'. "Dan ben ik maar het kwade genius, maar dat hoort soms ook bij mijn rol als sectormanager. Het liefst wil je iedereen tevreden houden, maar soms moet je nu eenmaal moeilijke beslissingen nemen. Ik hoop alleen dat de bevolking een nieuwe beheerder een eerlijke kans geeft."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.