Video

Rick (18) doet aan karate met een onzichtbare tegenstander, en hij gaat naar het EK!

13 december 2016 om 20:16
nl
Goed nieuws voor de 18-jarige karateka Rick Sonnema uit Wijk en Aalburg. Sonnema is door de Nederlandse karatebond geselecteerd voor het Europees kampioenschap karate in Bulgarije. Hij doet in februari volgend jaar mee op het onderdeel Kata. Op zijn Facebookpagina schrijft de karateka dat het een droom is die uitkomt.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Vijf maal per week traint Sonnema met maar één doel en dat is de beste worden in zijn sport. Het bijzondere aan het onderdeel Kata is, dat de sporter vecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Iedere beweging van het vechten tegen een tegenstander die er niet is, een zogeheten Kata, is tot in het kleinste detail beschreven in eeuwenoude Japanse documenten. Japan is dan ook de bakermat van de sport. "Het is heel lastig om je in te beelden dat er iemand voor je staat die jou wil aanvallen", vertelt Rick in het Waalwijkse sportzaaltje waar hij regelmatig traint.
Als je goed bent word je geselecteerdDat Sonnema is geselecteerd voor de Europese kampioenschappen is te danken aan zijn sportieve prestaties van het bijna afgelopen jaar. In 2016 schreef hij veel nationale en internationale wedstrijden op zijn naam. Ondanks zijn leeftijd van 18 jaar stond hij ook zijn mannetje in wedstrijden tegen concurrenten van soms wel 30 jaar. Voor de kenners: Sonnema is drager van de zwarte band.
Olympische SpelenHet ultieme doel van Sonnema is meedoen aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. "Ik hoop inderdaad daar op de Olympische Spelen te kunnen staan. Het is nog ver, maar waarom zou je er niet van dromen en er naar toe werken." Het kleine pezige mannetje wordt getraind door Gerrie van Tilburg, die zelf wereldkampioen is geweest in het Kata en in Kumite. Kumite is het onderdeel van karate waar twee sporters wel daadwerkelijk tegen elkaar vechten. Van Tilburg omschrijft zijn pupil als een sporter met een heel rustig karakter.
RespectToptalent of niet: als Sonnema het sportzaaltje ingaat waar de training al bezig is gaat hij in een hoekje in een traditionele Japanse houding zitten wachten, tot de coach hem toestemming geeft om aan de training mee te doen. Wederzijds respect wordt in deze tak van sport nog met hoofdletters geschreven. Opnieuw wordt duidelijk dat het een van origine Japanse sport is.
KeigaafNa heel wat Kata's te hebben uitgevoerd op tegenstanders die er niet zijn en er nooit zullen zijn, zit Sonnema er aardig doorheen. Technisch ging de training volgens hem erg goed. Als kijksport is Kata bijzonder dynamisch om te zien, de sporter geeft alles - en doet alles - om zijn bewegingen zo perfect mogelijk uit te voeren.
De lange weg naar Tokyo lijkt voor Rick Sonnema te zijn begonnen met zijn eerste deelname aan het Europees kampioenschap karate in Bulgarije.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.