Anky van Grunsven wil sportverkiezing afschaffen: gunfactor te bepalend

14 december 2016 om 08:51
nl
De verkiezing ‘Sportman en –vrouw van het Jaar’ moet worden afgeschaft. Hiervoor pleit dressuuramazone Anky van Grunsven uit Erp woensdag in haar column in De Telegraaf. Volgens Van Grunsven wordt de sport geen recht gedaan met de verkiezing. Bepalende factor in de verkiezing is volgens de Erpse vooral de gunfactor en niet zozeer de sportieve prestatie.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Hierdoor is het jaarlijkse Sportgala volgens Van Grunsven voor te veel toppers een avond van ‘ergernis en teleurstelling’.
In haar column vraagt de amazone zich bijvoorbeeld af waarom motorcrosser Jeffrey Herlings dit jaar niet is genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. De motorcrosser uit Elsendorp heeft volgens haar dit jaar ‘zo hard moeten knokken voor zijn wereldtitel’, na de sleutelbeenbreuk die hij opliep.  Over darter Michael van Gerwen uit Gemonde heeft Van Grunsven het in haar column overigens niet.
LEES OOK: Kan een darter 'Sportman van het Jaar' worden? Lobby voor nominatie Michael van Gerwen
De grootste misser dit jaar als het gaat over de genomineerden voor de sportverkiezing, is volgens de amazone het ontbreken van Aaron McIntosh bij de genomineerden voor Coach van het Jaar. McIntosh is de coach van olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe.
In deze categorie is de man en coach van Van Grunsven, Sjef Janssen, overigens nog nooit genomineerd, schrijft Van Grunsven en passant. Dit terwijl hij verantwoordelijk was voor negen olympische medailles, waaronder drie gouden.
Van Grunsven kreeg eer alleen in 1994Hoewel Van Grunsven dus pleit voor het afschaffen van de verkiezing, vindt ze wel dat de feestelijke avond om topprestaties te eren moet blijven bestaan.
Zelf werd Van Grunsven overigens alleen in 1994 gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze werd toen eerste bij de Wereldruiterspelen in Den Haag. Haar gouden olympische prestaties in 2000, 2004 en 2008 leverden haar de titel echter niet op.
In 2000 en 2004 ging wielrenster Leontien Zijllaard-Van Moorsel uit Boekel er met de titel vandoor. En ook in 2008 viel de eer te beurt aan een wielerkampioen, namelijk Marianne Vos uit Babyloniënbroek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.