Gemeente Tilburg geeft slachtoffers chroom-6 vergoeding: 770 euro per persoon - Omroep Brabant

Gemeente Tilburg geeft slachtoffers chroom-6 vergoeding: 770 euro per persoon

14 december 2016 om 21:04
nl
De gemeente Tilburg gaat 770 euro per persoon uitkeren aan de ruim zevenhonderd mensen die tussen 2004 en 2011 mogelijk in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom 6.
Profielfoto van de Quay Rutger
Geschreven door
de Quay Rutger

Het gaat om een compensatie van twee keer 385 euro (in 2016 en 2017), het wettelijke minimale eigen risico voor de ziektekosten. De slachtoffers kwamen mogelijk in contact met het antiroestmiddel toen zij tussen 2004 en 2011 werkten op de NS-werkplaats in Tilburg. Op de werkplaats moesten zij oude treinen schuren, waarbij er zeer waarschijnlijk chroom-6 zat in de verflagen op de treinen.
LEES OOK: Zij kwam mogelijk in contact met Chroom-6: 'Dat stof zat zelfs op onze broodjes'
'Geen erkenning van klachten'"De vergoeding is een goede eerste stap. Het is prachtig dat de gemeente dit gaat betalen", vindt Rob Milo, advocaat van bijna zeventig slachtoffers. Toch zit er wat hem betreft wel een maar aan die vergoeding. "Het is geen erkenning van de klachten van de slachtoffers en ook geen erkenning van schuld."
Veel betrokkenen kampen met gezondheidsklachten, maar (financiële) compensatie voor de slachtoffers bleef jarenlang uit. "De gemeente begrijpt dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid en wil ze steunen in deze onzekere periode. De gemeente vindt het belangrijk dat alle betrokkenen de zorg kunnen krijgen die zij nu nodig hebben'', zo zegt de gemeente in een verklaring.
Zorgen over gezondheid blijvenDe adovcaat twijfelt of dit echt een steun is. "Met dit bedrag worden heel veel zorgen van slachtoffers niet weggenomen", zegt Milo. "Slachtoffers vragen zich af of zij over tien jaar misschien wel kanker hebben door chroom-6 en wat voor andere gezondheidsrisico's ze lopen."
Bovendien krijgen slachtoffers momenteel volgens hem maar slecht toegang tot medische specialisten van IKA Ned. Die onafhankelijke organisatie onderzoekt en behandelt medische problemen die zijn ontstaan op het werk. "De gemeente heeft daar een drempel opgeworpen dat mensen eerst lang diverse andere specialisten moeten. Het zou helpen als die drempel wordt wegenomen.
Geen erkenning van schuldOngeveer zeventig voormalige werknemers hebben eind augustus de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade. De gemeente meldt overigens expliciet dat de tegemoetkoming geen erkenning van schuld is.
Momenteel loopt er nog een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico's rondom de werkzaamheden die plaatsvonden op de werkplaats. De resultaten van dit onderzoek worden in september 2017 verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.