Video

Primeur: aardbeienplantjes verklappen hoe vuil de lucht is

14 december 2016 om 23:04 • Aangepast 21 november 2020 om 05:14
nl
In de gemeente Drimmelen hebben ze met aardbeienplantjes de luchtkwaliteit gemeten. Vanaf april stonden op meer dan honderd plaatsen de plantjes. En woensdag werden de bevindingen besproken in het gebouw van de Madese Natuurvrienden. Het is de eerste keer in ons land dat aardbeienplantjes worden gebruikt voor dit onderzoek.
Profielfoto van Aanen Floyd
Geschreven door
Aanen Floyd

Het idee is van wethouder Harry Bakker. Niet met hypermoderne meetapparatuur de luchtkwaliteit meten, maar met simpele aardbeienplantjes. "Van de plant zijn een stuk of tien vijftien blaadjes afgehaald. Die zijn naar Antwerpen gestuurd en daar gemeten."

Wachten op privacy instellingen...

SceptischOok Thijs van Gils is enthousiast geworden. Hij woont in Made en verzorgde elke dag netjes zijn plantje. "Ik was eerst scpetisch maar ik was toch wel benieuwd wat het op zou leveren want schone lucht willen we allemaal".

Wachten op privacy instellingen...

Goed onderzoekDe blaadjes werden opgestuurd naar de Universiteit Antwerpen. Daar onderzocht professor Roeland Samsom ze. "Wij hebben gekeken hoeveel metaaldeeltjes er op de blaadjes zaten. Daaruit blijkt dan of er veel vuil in de lucht zit", zegt de professor. Omdat dit in Nederland nog nooit is gedaan heeft hij een vergelijking gemaakt met België.
"We hebben de vergelijking gemaakt met een aantal Belgische steden en de gemeente Drimmelen is ten opzichte daarvan vrij schoon", concludeert de professor.
Erg goedkope testGroot voordeel van de test is dat hij erg goedkoop is. "170 euro voor de plantjes en de potgrond was ook in de aanbieding", vertelt Harry Bakker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.