Veel noodverordeningen in Brabant maar niet allemaal even nodig

15 december 2016 om 13:03
Rellen bij FC Den Bosch - FC Oss in 2014 (foto: Henk van Esch)
Rellen bij FC Den Bosch - FC Oss in 2014 (foto: Henk van Esch)
Een aantal burgemeesters in Brabant heeft de afgelopen jaren onnodig een noodverordening afgekondigd voor een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Rijksuniversiteit Groningen. In Nederland werden tussen 2010 en 2015 zeker 250 noodverordeningen afgekondigd. Een groot gedeelte van die noodverordeningen werd in Brabant vastgesteld: 42.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

Een noodverordening is een tijdelijke maatregel van de burgemeester om een noodsituatie te voorkomen of te bestrijden. Het gaat hierbij volgens onderzoeker Adriaan Wierenga om 'ernstige wanordelijkheden of rampen die zich plotsklaps aandienen'.
Overtreden van de wetVolgens de onderzoeker wordt een noodverordening vaak gebruikt omdat het een makkelijk instrument is. Het gaat vaak mis omdat burgemeesters moeite hebben met het opstellen van 'juridisch houdbare noodvoorschriften'. Zo zouden daarin nieuwe bevoegdheden aan de politie worden toegekend, die in strijd zijn met de wet.
Onrust bij voetbalwedstrijdenMeerdere gemeenten in Nederland zetten de maatregel te snel in, waaronder bij risicowedstrijden. Niet in alle gevallen is zo'n verordening nodig, omdat onrust bij voetbalwedstrijden vaak niet onverwachts is. "Als je ieder jaar dezelfde risicowedstrijd hebt, dan kun je beter reguliere maatregelen nemen", aldus Wierenga.
Bij de rest van de verordeningen ging het veelal om branden zoals bij Chemie-Pak in Moerdijk, onrust onder leden van motorbendes en weersomstandigheden.
Koude nachtenZo werd in 2010 in Bergen op Zoom een noodverordening afgekondigd wegens 'zeer koude weersomstandigheden'. Door de maatregel was het niet toegestaan om je 's nachts 'onvoldoende beschermd, bedekt en/of verwarmd op te houden in de buitenlucht'.
Die maatregel is natuurlijk vooral bedoeld voor daklozen maar toch is het volgens Wierenga 'raar' dat daar een noodverordening voor wordt ingezet. Koude nachten komen vaak niet plotseling en er is niet echt sprake van 'concreet gevaar'. Ook hiervoor kunnen reguliere maatregelen worden ingezet.

Wachten op privacy instellingen...