Bedrijfsongeval met dodelijke afloop: OM eist 40.000 euro boete

DEN BOSCH - De opdrachtgever blijft eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers, ook als er voor het werk onderaannemers zijn ingehuurd. Vanuit die conclusie eiste het OM in Den Bosch maandag een boete van veertigduizend euro voor een dodelijk bedrijfsongeval in juni 2016 in Tilburg. Een man van 25 uit Gorinchem kwam daarbij om het leven.

Het slachtoffer werkte aan de aanleg van de riolering voor een nieuwe bedrijfsloods van een transportbedrijf op industrieterrein Vossenberg. Hij was in dienst van een bedrijf uit het Gelderse Herwijnen. Ook tegen dat bedrijf is een boete van veertigduizend euro geëist, maar daarvan is de helft voorwaardelijk. Tegen de directeur was de eis een voorwaardelijke boete van 10-duizend euro.

LEES OOK: Man overlijdt nadat hij is bedolven onder zandmassa bij transportbedrijf in Tilburg

Dood door schuld
De officier van justitie beschuldigt de twee bedrijven van het veroorzaken van dood door schuld.  Het Tilburgse transportbedrijf bouwde de bedrijfsloods in eigen beheer, maar huurde onderaannemers in. Afspraken voor het rioleringswerk waren voornamelijk mondeling, een gedegen veiligheidsplan liet veel te wensen over. "Ik vertrouwde op de jarenlange kennis en kunde", zei de transporteur over de ingehuurde adviseur.

Het Gelderse bedrijf heeft volgens het OM een verkeerde risico-inschatting gemaakt en daardoor zijn werknemer in gevaar gebracht. Een dag voor het fatale ongeluk had het heel hard geregend waardoor het op de plek van de put erg nat was. Het talud was niet gestut en het uitgegraven zand lag erg dichtbij.

Zand ging verschuiven
De Gelderse onderaannemer en het slachtoffer werkten op die veertiende juni samen in de kuil en liepen toen ze klaar waren via het schuine talud weer omhoog. Toen het zand ging verschuiven viel het slachtoffer op de rioleringsbuis en werd bedolven onder het zand waarna hij overleed.

 Officier van Justitie Koopmans benadrukte tijdens haar betoog dat de Gelderse onderaannemer weliswaar veel verweten kan worden, maar omdat er nagenoeg geen toezicht was op zijn werk moest hij alle beslissingen alleen nemen. Ze verweet vooral de Tilburgse transporteur dat hij als opdrachtgever zijn zorgplicht ten opzichte van de werkers aan de loods heeft verzaakt. “U blijft eindverantwoordelijk, ook als u mensen hebt ingehuurd.”

Werkgever en vriend
De moeder van het slachtoffer zei tijdens een emotionele verklaring dat ze veel steun had gekregen van de directeur van het Gelderse bedrijf. 'Hij was niet alleen de baas van mijn zoon, maar ook een vriend. De bezoekjes aan mij moeten voor hem niet gemakkelijk zijn geweest."

De Tilburgse transporteur liet na afloop van de zitting weten dat hij geschrokkken is van de strafeis. "Moreel voel ik me zeer verantwoordelijk. Ik worstel nog dagelijks met dit drama. " Maar zakelijk kijkt hij op er op een andere manier naar. "Ik heb te goeder trouw mensen ingehuurd en ben afgegaan op hun kennis en kunde. Dit is nooit de bedoeling geweest."

De rechtbank doet op 9 april uitspraak.