Marianne Vos is 'veulen dat weer de wei in mag'

15 december 2016 om 21:23
nl
Bijna twee jaar na haar laatste veldrit, staat Marianne Vos uit Babyloniënbroek zaterdag in de Scheldecross voor haar rentree. Vos was overtraind en had last van blessures, maar ze is op de weg terug. “Het kost meer tijd dan ik zelf wil, maar het gaat de goede kant op.”
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Vos is net terug uit Zuid-Afrika, waar ze 2,5 week heeft getraind. "Ik had voor deze trainingsstage al een goed blok gehad, dus er was al een basis voordat ik naar Zuid-Afrika ging. Fris en fruitig? Dat moet nog blijken.”
Zaterdag doe je voor het eerst sinds het WK 2015 in het Tsjechische Tábor weer mee aan een veldrit. Ben je er klaar voor?“Het is wel even spannend hoe het zal gaan. De eerste cross is altijd spannend, maar zeker nu omdat de helft van het seizoen er voor velen al op zit. De meeste dames zitten al in het ritme. Ik ben best wel zenuwachtig ja, maar dat is alleen maar goed. Dat motiveert me. Ik kan nu ook ritme gaan opdoen. Om echt scherp te worden, moet ik wedstrijden gaan rijden.”
Je moest lange tijd toekijken, terwijl bijvoorbeeld Thalita de Jong haar klasse etaleerde. Hoe moeilijk was dat voor je?“Ik heb de wedstrijden goed gevolgd, maar het was niet zo moeilijk om naar anderen te kijken. Natuurlijk wil je het liefst zelf meedoen, maar ik wist dat ik gewoon niet fit genoeg was. Ik volgde het crossen met een ander oog, heb gekeken hoe anderen zich ontwikkelden. Maud Kaptheijns, Thalita de Jong en Sophie de Boer haalden een hoog niveau. Dat was goed voor het Nederlands veldrijden.”
ZIE OOK: Marianne Vos begint weer vanaf nul: 'Fiets maar een stukje mee, dan zie je hoe ik ervoor sta'
Wat heb je van die periode geleerd?“In topsport moet je grenzen opzoeken. Je kunt je niet voorzichtig inspannen als je wil presteren. Het gaat erom dat je kunt afzien, door de pijn heen kan bijten. Dat zal in wedstrijden zeker moeten. Het verschil is wel dat ik in trainingen vaker afvraag in hoeverre het iets toevoegt als ik tot het gaatje ga. Ik zoek meer de balans tussen inspanning en rust. In wedstrijden was ik in het begin bang om weer af te zien, maar ik heb geleerd om daar in wedstrijden niet meer over na te denken.”
Nu mag je zelf weer de wei in. Hoe sta je ervoor?“In het wegseizoen merkte ik dat het steeds beter ging. Daarom baalde ik er wel van dat het wegseizoen in oktober klaar was. Tegelijkertijd heeft het me wel gemotiveerd. Ik ga proberen om naar mijn oude vorm te groeien. Het crossseizoen begint nu voor mij, maar je mag niet verwachten dat ik meteen honderd procent kan gaan. Ik wil op het NK veldrijden in Sint-Michielsgestel voldoende in orde zijn om daar met een goed gevoel aan mee te doen. Vanuit daar wil ik doorgroeien naar het WK in Luxemburg.”
Ik kan me voorstellen dat je er ook gewoon heel veel zin in hebt.“Het voelt voor mij als een veulen dat weer de wei in mag. Ik vind veldrijden gewoon heel leuk om te doen. Ja, ik heb het echt gemist vorige winter. Ook als ik in Amerika of Australië aan het trainen was, bleef de crossfiets roepen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.